ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νευρικότητα και απώλειες στις διεθνείς αγορές

REUTERS, BLOOMBERG

Στην Ευρώπη παρατηρήθηκε μεγάλη πτώση στον κλάδο των αυτοκινήτων, λόγω του φόβου για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με -0,53%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,23%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο με -1,24% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,72%.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Mε απώλειες έκλεισαν, χθες, οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία παρουσίαζαν ανομοιογενή εικόνα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,5%. Aντίστοιχα, και στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο οι δείκτες σημείωναν σχετική εξασθένηση, εξαλείφοντας τα κέρδη που είχαν παρουσιάσει προηγουμένως με την αρωγή των ευνοϊκών αποτελεσμάτων της Apple. Υπήρξε άνοδος της τιμής της μετοχής της κατά 5%, λόγω των προβλέψεων για βελτιωμένες πωλήσεις. Αυτό, ωστόσο, επισκιάστηκε από τις ανησυχίες των επενδυτών για επιδείνωση της εμπορικής διένεξης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Αντί για δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα εξετάζεται από την Ουάσιγκτον να επιβληθούν δασμοί 25%. Ο Dow Jones υποχωρούσε 0,20% και ο S&P 500 είχε οριακή πτώση 0,02%. H Fed ανακοίνωσε ότι δεν μεταβάλει, προς το παρόν, τα επιτόκιά της, ενώ θα τα αυξήσει δύο φορές έως τα τέλη του 2018, όπως είχε αρχικώς σχεδιάσει. Κατά τους αναλυτές, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, «επιδιώκει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η πολιτική του δεν επηρεάζεται από βραχυπρόθεσμους παράγοντες ή από τις διακυμάνσεις των αγορών». Οι κεντρικές τράπεζες και οι κινήσεις τους βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Ο Τζερόμ Πάουελ για να μη θίξει τη μακράς διαρκείας ανάπτυξη των ΗΠΑ, μειώνει βαθμιαία και αργά τη στήριξή της μέσω εργαλείων νομισματικής πολιτικής. Η Τράπεζα της Αγγλίας ετοιμάζεται σήμερα να αυξήσει το κόστος δανεισμού.

Το ευρώ υποχώρησε, χθες, προς το δολάριο κατά 0,2% στο 1,1671 δολ. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων ενισχύθηκαν κατά 3 μονάδες βάσης στο 0,47%, φθάνοντας τα υψηλότερά επίπεδα μέσα σε επτά εβδομάδες. Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του αργού Νέας Υόρκης αποδυναμώθηκε 1,6% στα 67,66 δολάρια το βαρέλι λόγω απροσδόκητης αύξησης των αποθεμάτων των ΗΠΑ. Στην Ευρώπη παρατηρήθηκε, χθες, μεγάλη πτώση του κλάδου των αυτοκινήτων, λόγω φόβων για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου. Aνοδο εμφάνισαν οι μετοχές των τραπεζών λόγω βελτιωμένων κερδών. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με -0,53%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,23%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο με -1,24% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,72%.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ