Βαριά η σκιά της αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές

Βαριά η σκιά της αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η όξυνση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας επηρέασε σημαντικά τα διεθνή χρηματιστήρια και τις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος και εμπορευμάτων. Η αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στρέφει τους επενδυτές σε προϊόντα που θεωρούνται ασφαλή, όπως κρατικοί τίτλοι και ισχυρά νομίσματα, αλλά και χρυσός. Ειδικότερα, χθες οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης σημείωσαν πτώση. Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των γερμανικών και των γαλλικών 10ετών τίτλων υποχώρησαν από τα υψηλά επίπεδα επτά εβδομάδων. Oι αποδόσεις των γερμανικών υποχώρησαν 2 μονάδες βάσης στο 0,4760%. Αντιθέτως, εξαιτίας της αστάθειας στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, με τη νέα της αντισυστημική κυβέρνηση, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτινάχθηκαν 3 μονάδες βάσης, σε νέα ύψη πέντε εβδομάδων, στο 2,91%.

Πτωτική πορεία ακολούθησαν χθες οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων των ΗΠΑ, που εξασθένησαν κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,98%. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, σε συνθήκες αναταραχής λόγω του διεθνούς εμπορίου, το επενδυτικό κοινό στρέφει την πλάτη σε ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις και επιλέγει τους κρατικούς τίτλους που παρέχουν ασφάλεια. Στα μέσα της εβδομάδας η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, επαναλαμβάνοντας τη θέση της για ακόμα δύο αυξήσεις έως τα τέλη του 2018.

Στη διεθνή χρηματαγορά το ευρώ εμφάνισε αποδυνάμωση ως προς το δολάριο. Υποχώρησε κατά 0,5% στο 1,1599 δολάριο, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν πέντε εβδομάδων. Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου εμφάνισε άνοδο. Κύριος παράγων, ο οποίος επηρέασε τη συμπεριφορά των επενδυτών, ήταν μια έκθεση σχετικά με τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ. Βάσει αυτής, τα αποθέματα θα αρχίσουν συντόμως να δείχνουν μείωση, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν παρουσιάσει μια απροσδόκητη αύξηση. Στην αγορά του Λονδίνου το πετρέλαιο τύπου Brent είχε άνοδο της τάξεως του 1,4%, στα 73,40 δολάρια το βαρέλι. Το αργό Νέας Υόρκης εμφάνισε κέρδη 1,98%, στα 69 δολάρια το βαρέλι. Τέλος, στην αγορά μετάλλων, οι τιμές του χρυσού έδειξαν σημάδια σχετικής σταθεροποίησης, ενώ προηγουμένως είχαν δραστικά υποχωρήσει. Από τον Απρίλιο και μετά οι απώλειες έφθασαν το 11%. Χθες, στην αγορά σποτ η τιμή είχε μικρή πτώση 0,1% στα 1.214,60 δολάρια η ουγγιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή