ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένει πολύ υψηλός ο τουρκικός πληθωρισμός

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ανάσα στις αγορές της Τουρκίας έδωσαν χθες τα στοιχεία του Ιουλίου, που φέρουν τον πληθωρισμό της γειτονικής χώρας να διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από τις προβλέψεις.

Πρόκειται, βέβαια, για δυσθεώρητο πληθωρισμό, που φτάνει στο 15,9%. Είναι, ωστόσο, χαμηλότερος από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών που προέβλεπαν επιτάχυνσή του στο 16,3%. Η είδηση προσέφερε στήριξη στην τουρκική λίρα, που ενισχύθηκε κατά 0,1%, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 5,078 λίρες προς ένα δολάριο. Είχε προηγηθεί υποχώρησή της στο ιστορικό χαμηλό των 5,1146 τουρκικών λιρών έναντι ενός δολαρίου. Η ανάπαυλα ήταν, πάντως, εξαιρετικά σύντομη για τα τουρκικά ομόλογα. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του τουρκικού δημοσίου υποχώρησαν κατά 9 μονάδες βάσης, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Σύντομα, όμως, πήραν και πάλι την ανιούσα με αύξηση 4 μ.β. στο 19,08%.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οικονομικοί αναλυτές καλούν την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε δραστική αύξηση των επιτοκίων. Στην τελευταία συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια της λίρας, κωφεύοντας στις εκκλήσεις. Επικαλέστηκε την ανάγκη να ενισχυθεί η τουρκική οικονομία που επιβραδύνεται. Υποστήριξε, άλλωστε, ότι χρειάζεται χρόνος για να γίνει αισθητός και να καταγραφεί ο αντίκτυπος από τη συνολική αύξηση των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης στην οποία έχει προχωρήσει σταδιακά από τον Απρίλιο. Μεταξύ των επενδυτών επικρατεί, πάντως, ανησυχία ότι ο πραγματικός λόγος δεν είναι άλλος από τις πολιτικές πιέσεις που ασκεί ο Τούρκος πρόεδρος για να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Επικρατεί έτσι ανησυχία για το αν θα επιχειρήσει να αυξήσει το κόστος δανεισμού στην επόμενη συνεδρίασή της που έχει προγραμματισθεί για τις 13 Σεπτεμβρίου.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ