Πέθανε η Ρίκα Βαγιάνη

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρίκα Βαγιάνη άφησε την Τρίτη την τελευταία της πνοή σε ηλικία 56 ετών. 

Η Μαρίκα Ζούλα (ή Ρίκα Βαγιάνη, όπως την ήξεραν όλοι), ήταν κόρη του δημοσιογράφου Οδυσσέα Ζούλα και της Βαρβάρας Δράκου.

Γεννήθηκε στο Παγκράτι το 1962 και αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου το 1982.

Λίγοι ξέρουν πώς προέκυψε το επώνυμο Βαγιάνη. Είναι τα αρχικά από το όνομα της μητέρας της, Βαρβάρας, και του δεύτερου γάμου της με τον αθλητικογράφο Γιάννη Διακογιάννη, που ως πατριός της την μεγάλωσε σαν κόρη του.

Ηδη από το 1979 άρχισε να εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Επαιξε στο Εθνικό, στο Θεσσαλικό, σε αρκετές ταινίες, αλλά και σε σήριαλ, όπως το "Μινόρε της Αυγής".

Παράλληλα, είχε ήδη αρχίσει και την δημοσιογραφία σε περιοδικά και εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Διετέλεσε αρχικά συντάκτης και στη συνέχεια διευθύντρια σύνταξης στα περιοδικά «Cosmopolitan» και «Colt», ενώ αρθρογραφούσε στα περιοδικά «Ένα», «Και», «Τέταρτο» και από το 1994 με καθημερινή στήλη στην Απογευματινή και από το 2005 στο Εθνος.

Στην τηλεόραση αρχικά δούλεψε ως ηθοποιός και από το 1986 ως παρουσιάστρια και δημοσιογράφος. Έχει παρουσιάσει αμέτρητες εκπομπές στο Μega, το Star, το Seven Χ, το Κανάλι 5 και από το 1997 άρχισε τη συνεργασία της με την ΕΡΤ στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2012.

Ηταν, επίσης, ιδρυτικό στέλεχος του Protagon, ενώ έχει γράψει και δύο παιδικά βιβλία.

Η Ρίκα Βαγιάνη ήταν παντρεμένη με τον Νίκο Στεφανή και έχει έναν γιο, τον Οδυσσέα.

ΕΣΗΕΑ: Ακέραιος χαρακτήρας, εξαίρετη συνάδελφος

Την ανείπωτη θλίψη του για τον θάνατο της Ρίκας Βαγιάνη εκφράζει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών.

«Το πηγαίο χιούμορ της, η αυθεντικότητά της, η άνεσή της απέναντι στον τηλεοπτικό φακό, η εξαίρετη πένα της και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της, ήταν στοιχεία που χαρακτήρισαν τη ζωή και τη σταδιοδρομία της», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ και συμπληρώνει: «Όλοι όσοι την γνώρισαν ή είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί της, βεβαιώνουν την ακεραιότητα του χαρακτήρα της και την πρόσχαρη διάθεση με την οποία αντιμετώπιζε τα προσφιλή της πρόσωπα και τους συναδέλφους της».

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους της, τον σύζυγο και τον ανήλικο γιο της Οδυσσέα και ιδιαίτερα τον συνάδελφο Γιάννη Διακογιάννη.

Επισημαίνει επίσης, ότι η Ρίκα Βαγιάννη υπήρξε μια εξαίρετη συνάδελφος που, παρά τον σύντομο βίο της, κατάφερε να αφήσει γερό το αποτύπωμά της στην ελληνική δημοσιογραφία.

Ποτάμι: Αντισυμβατική αρχόντισσα

Τη Ρίκα Βαγιάννη αποχαιρέτησε με ανακοίνωσή του και το Ποτάμι. Σε αυτή αναφέρει: «Mια αντισυμβατική αρχόντισσα ήταν η Ρίκα. Μορφωμένη, δημιουργική, ευαίσθητη, αιρετική, που ποτέ δεν επαναπαυόταν στις δάφνες της. Ρίκα σε ευχαριστούμε για όλα. Για τις ανησυχίες σου που ποτέ δεν έπαψαν να μας αφυπνίζουν. Σε ευχαριστούμε για όλα αυτά που έκανες, για όλα αυτά που προσπάθησες, για όλα αυτά που έλεγες. Για το γέλιο σου που γέμιζε τις ψυχές μας αισιοδοξία, για τα ανυπέρβλητα κείμενα σου.

«Δεν μπορώ να γνωρίζω πώς θα εξελιχθεί η συνέχεια», έγραφες, «σημασία έχει ότι συναντηθήκαμε και δεν διασταυρωνόμαστε βουβοί, σαν πλοία μέσα στη νύχτα». Καλό ταξίδι κορίτσι μας, καλό ταξίδι. Αν και να ξέρεις ότι η απουσία σου άπλωσε και άλλα σύννεφα σε αυτό το δύσκολο καλοκαίρι.

Η Ρίκα τον Σεπτέμβριο του 2015 επέλεξε να είναι υποψήφια με το Ποτάμι στη Μαγνησία. Στη νησιωτική Μαγνησία ήταν ο νους της – «ένα διαμάντι της Ελλάδας που πρέπει να πάρει την αξία που του αντιστοιχεί». Μετά έφυγε για την Αυστραλία και όταν γύρισε ανέλαβε Πρέσβειρα Απόδημου Ελληνισμού του Ποταμιού. Γιατί όπως έλεγε: "κάθε ελληνική κοινότητα που ξεπηδάει στο χάρτη του κόσμου, είναι για μάς, εδώ στην Αθήνα πηγή δύναμης και ελπίδας"».

ΣΥΡΙΖΑ: Σημαντική απώλεια

Θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια της Ρίκας Βαγιάνη απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, χαρακτηρίζοντας τον θάνατό της ως μία σημαντική απώλεια για τον χώρο της δημοσιογραφίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ο θάνατος της Ρίκας Βαγιάνη αποτελεί μια σημαντική απώλεια για τον χώρο της δημοσιογραφίας. Η δημοσιογραφική καριέρα της Ρίκας Βαγιάνη ήταν εξαιρετικά πλούσια και πολυδιάστατη, καθώς δούλεψε σε εφημερίδες και περιοδικά, στην τηλεόραση αλλά και στο ραδιόφωνο. Επιπλέον, η Ρίκα Βαγιάνη εργάστηκε και ως ηθοποιός, με ρόλους στο θέατρο, τον κινηματογράφο, αλλά και σε τηλεοπτικές σειρές. Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή