Αδίκημα ο ρατσισμός κατά των αστέγων στην Ισπανία

Αδίκημα ο ρατσισμός κατά των αστέγων στην Ισπανία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Πρόταση για την επίσημη αναγνώριση του ρατσισμού κατά των απόρων, ως επιβαρυντική συνθήκη κατά την τέλεση αδικημάτων θα εξετάσει η Γερουσία της Ισπανίας. Στοιχεία από το ίδρυμα Ράις που μελετά τον κοινωνικό αποκλεισμό δείχνουν ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των αστέγων έχει δεχθεί προσβολές ή βίαιες επιθέσεις, ενώ τα κρούσματα πληθαίνουν.

«Μια φορά ήρθαν κάτι μεθυσμένοι και με κλωτσούσαν και γελούσαν», είπε στην εφημερίδα El Pais ο 53χρονος Ραούλ, που κοιμάται στην Γκραν Βία της Μαδρίτης. «Αλλες φορές με βρίζουν». «Μια μέρα πήγαινα να συναντήσω την κοινωνική λειτουργό και κάποιος με σταμάτησε για να με ρωτήσει τι ώρα είναι», είπε ο 65χρονος Χεσούς. «Μόλις του απάντησα, άρχισε να με χτυπάει».

Υπάρχει κάτι ιδιαίτερα ταπεινό στην τάση κάποιων ανθρώπων να βγάζουν τα χειρότερα ένστικτά τους στους πιο αδύναμους. Η εισαγγελία έχει αναφερθεί ήδη από το 2015 στην ανάγκη να συμπεριληφθεί ο ρατσισμός κατά των απόρων στις επιβαρυντικές συνθήκες του ποινικού κώδικα, κατά τον ίδιο τρόπο όπως συμπεριλαμβάνονται ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία.

Το ζήτημα ήρθε εκ νέου στην επικαιρότητα εξαιτίας του πρόσφατου περιστατικού στο θέρετρο Μπενιντόρ, όπου Βρετανοί τουρίστες έδωσαν σε άστεγο 100 ευρώ προκειμένου εκείνος να κάνει τατουάζ της αρεσκείας τους στο μέτωπό του.

Η Ισπανίδα φιλόσοφος Αντέλα Κορτίνα πρότεινε να περιγραφεί το φαινόμενο του ρατσισμού κατά των απόρων ως «aporophobia», ως σύνθετο των αντίστοιχων ελληνικών λέξεων. «Μισούν τους φτωχούς», γράφει η Κορτίνα στο βιβλίο της για το θέμα. «Αυτούς που είναι ανίσχυροι, που φαίνεται να προξενούν περισσότερα προβλήματα και δεν μας βοηθούν να βελτιώσουμε τη δική μας ζωή».

Τα περισσότερα αδικήματα κατά των αστέγων δεν αναφέρονται στις Αρχές, γιατί οι άστεγοι αισθάνονται εξαιρετικά ευάλωτοι. «Αν ζεις στον δρόμο και δεχθείς επίθεση, δεν έχεις πουθενά καταφύγιο», ανέφερε εκπρόσωπος του ιδρύματος Ράις. «Συχνά φοβούνται να αναφέρουν τις επιθέσεις γιατί ο δράστης μπορεί να επιστρέψει και να τους σκοτώσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή