Συνεχή φάουλ από Τραμπ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λεμπρόν Τζέιμς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αθλητές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας ζωντανός θρύλος του μπάσκετ αλλά όχι μόνο. Ο 33χρονος «βασιλιάς» είναι πρότυπο για όλα τα παιδιά του κόσμου, καθώς κοινωνικά και πολιτικά έχει τεράστια επιρροή στη χώρα του, ενώ οι πράξεις του μιλούν από μόνες τους. Κι ενώ ο περισσότερος κόσμος θαυμάζει τον καλύτερο μπασκετμπολίστα της εποχής του για τα κατορθώματά του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν δίστασε να του επιτεθεί πριν από λίγες μέρες μέσω Τουίτερ, με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Ντον Λέμον και στο CNN σχετικά με το καινούργιο σχολείο του, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως ο Τραμπ χρησιμοποιεί τα σπορ για να διασπάσει την αμερικανική κοινωνία.

«Ο Λεμπρόν Τζέιμς έδωσε συνέντευξη στον πιο ανόητο άνθρωπο στην τηλεόραση, τον Ντον Λέμον. Εκανε τον Λεμπρόν να μοιάζει έξυπνος, κάτι το οποίο είναι δύσκολο να κάνεις. Προτιμώ τον Μάικλ (σ.σ. Τζόρνταν)», ήταν η απάντηση του Τραμπ. Η συγκεκριμένη δημοσίευση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από Αμερικανούς αθλητές του μπάσκετ και του αμέρικαν φούτμπολ (NFL), ενώ ακόμα και η «πρώτη κυρία», Μελάνια Τραμπ, πήρε το μέρος του μπασκετμπολίστα στηρίζοντάς τον στο έργο του.

Η κόντρα αυτή, όμως, μεταξύ του Τραμπ και των Αμερικανών αθλητών κρατά από το 2016.

Ολα ξεκίνησαν στην προεκλογική εκστρατεία την ίδια χρονιά μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ. Παίκτης του Κλίβελαντ τότε, ο Λεμπρόν Τζέιμς, είχε στηρίξει την πρόεδρο των Δημοκρατικών συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις στο Οχάιο, ενώ επίσης είχε απαντήσει στις δηλώσεις του Τραμπ για τα σεξιστικά σχόλιά του, λέγοντας πως αυτά που ισχυρίζεται ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είναι «κουβέντες για τα σκουπίδια», καθώς όπως ο ίδιος τονίζει, δεν πρέπει να προσβάλουμε τις γυναίκες με κανέναν τρόπο. Η «κόντρα» αυτή συνεχίστηκε και το 2017, όταν ο Στεφ Κάρι των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς ανακοίνωσε πως οι πρωταθλητές δεν θα επισκεφθούν τον Λευκό Οίκο και ο Τραμπ απάντησε άκομψα πως η πρόσκληση στην Ουάσιγκτον δεν ισχύει. Ο Λεμπρόν του επιτέθηκε με μια δημοσίευση στο Τουίτερ, αποκαλώντας τον «ανόητο», ενώ μέσω άλλων δηλώσεών του, τόνισε πως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επαναφέρει στη μόδα το ρατσιστικό μίσος.

Ο πλανητάρχης έχει αμφισβητήσει τη νοημοσύνη των Αφροαμερικανών αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ενώ οι αθλητές του αμέρικαν φούτμπολ και του μπάσκετ έχουν έρθει σε αντιπαράθεση μαζί του. Τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Κόλιν Κάπερνικ (παίκτης NFL) αρνήθηκε να σταθεί όρθιος κατά την ανάκρουση του εθνική ύμνου, καταγγέλλοντας έτσι την αστυνομική βία κατά των Αφροαμερικανών και ξεκινώντας έναν γύρο παρόμοιων αντιδράσεων και από άλλους αθλητές.

Εναν χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε το εξής για τις αντιδράσεις αυτές: «Δεν θα θέλατε να δείτε έναν από τους ιδιοκτήτες ομάδων του NFL, όταν κάποιος δείχνει ασέβεια στη σημαία μας, να λέει, πάρτε αυτό το… από το γήπεδο αυτή τη στιγμή; Απολύεται». Παρ’ όλα αυτά, οι ομάδες του NFL και οι Αμερικανοί αθλητές συμπαραστάθηκαν στον Κάπερνικ, ενώ εναντιώθηκαν στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πλέον, η σχέση μεταξύ των Αμερικάνων αθλητών και του Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να βρίσκεται στο ναδίρ και όπως φαίνεται δύσκολα θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο… τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή