Στην αντεπίθεση προσπαθεί να περάσει ο Ερντογάν με μποϋκοτάζ αμερικάνικων προϊόντων

Στην αντεπίθεση προσπαθεί να περάσει ο Ερντογάν με μποϋκοτάζ αμερικάνικων προϊόντων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας που ανακοίνωσε το μποϋκοτάζ στα αμερικανικά ηλεκτρονικά προϊόντα, ενώ ο δημόσιος αερομεταφορέας της χώρας και η μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρία δημοσιοποίησαν ότι θα σταματήσουν να διαφημίζονται σε αμερικανικά έντυπα.

Την Τρίτη η τουρκική λίρα σημείωσε μία μικρή ανάκαμψη, με την ισοτιμία  της έναντι του δολαρίου να φθάνει το 1 προς 6,5, σημειώνοντας ποσοστό ανόδου περίπου 5% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.

Ο Ερντογάν συνέχιζε και σήμερα τους υψηλούς τόνους έναντι των ΗΠΑ λίγες ημέρες αφότου είχε ζητήσει από τους συμπολίτες τους να ανταλλάσσουν σε λίρα δολάρια ή και χρυσό που έχουν στην κατοχή τους.

«Μαζί με το λαό μας θα αντισταθούμε αποφασιστικά στο δολάριο, τις ισοτιμίες, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Θα υπερασπίσουμε την οικονομική μας αυτονομία όλοι μαζί σαν μια γροθιά», ανέφερε σε ομιλία του προς μέλη του κόμματός του.

Αν και δεν είναι σαφές πόσο σοβαρά εξελήφθησαν οι εκκλήσεις  του, τουρκικό πρακτορείο ανέφερε ότι σήμερα στην ιστορική συνοικία του Εμίνονου στην Κωνσταντινούπολη, 100.000 δολάρια μετετράπησαν σε λίρες.

Η σκηνή που μεταδίδει το πρακτορείο Demiroren είναι η εξής: «Τραγουδώντας ‘Καταραμένη Αμερική’ ξετύλιξαν ένα μπάνερ που έγραφε «Θα νικήσουμε στον οικονομικό πόλεμο» ενώ εν μέσω ιαχών που καλούσαν «να καεί το δολάριο», μία ομάδα διαδηλωτών μπήκε σε τραπεζικό υποκατάστημα και αντάλλαξε τα χρήματα στο εθνικό νόμισμα….

Στις απέλπιδες προσπάθειές του για αντεπίθεση, ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι η Τουρκία θα μποϋκοτάρει τα αμερικανικά ηλεκτρονικά προϊόντα: «Αν αυτοί έχουν iPhones, υπάρχει και Samsung από την άλλη πλευρά και έχουμε και τη δική μας Vestel εδώ», είπε μνημονεύοντας την τουρκική εταιρία ηλεκτρονικών προϊόντων, οι μετοχές της οποίας σημείωσαν άνοδο 5 ποσοστιαίων μονάδων.

Οι εκκλήσεις του είχαν μεικτό αποτέλεσμα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης:

«Τον υποστηρίξαμε με τις ζωές μας στις 15 Ιουλίου και τώρα θα τον υποστηρίξουμε και με τα προϊόντα μας. Θα τον υποστηρίξουμε μέχρι τέλους», λέει ένας  μαγαζάτορας στο Reuters. Δίπλα του ένας άλλος έμπορος όμως δείχνει να δυσπιστεί «Έχω μία κόρη 16 ετών. Για δοκίμασε να της πάρεις το iPhone…»

Κίνητρα για επενδύσεις

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε  επίσης ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να δώσει νέα κίνητρα για επενδύσεις και κάλεσε τις εταιρίες να μην υποκύψουν στην αβεβαιότητα: «Εάν αναβάλλουμε τις επενδύσεις μας, εάν μετατρέψουμε το νόμισμά μας σε συνάλλαγμα τότε θα έχουμε παραδοθεί στον εχθρό», πρόσθεσε κατά την ομιλία του.

Λίγες ώρες αργότερα γινόταν γνωστό ότι η Turkish Airlines και η Turk Telekom αναστέλλουν τις διαφημιστικές τους καμπάνιες σε αμερικανικά έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή