Χιλιάδες μαχητές του Ι.Κ. σε Συρία και Ιράκ

Χιλιάδες μαχητές του Ι.Κ. σε Συρία και Ιράκ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στα πεδία μαχών της Συρίας και του Ιράκ ενδέχεται να βρίσκονται ακόμη 20.000 με 30.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.), παρά τη λήξη των μαχών και την υποχώρηση της ακραίας ισλαμικής οργάνωσης. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έκθεση του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ των μαχητών αυτών του Ισλαμικού Κράτους, που μοιράζονται μεταξύ Ιράκ και Συρίας, «σημαντικό ποσοστό είναι υπήκοοι άλλων κρατών», ενώ χιλιάδες από αυτούς προέρχονται από χώρες της Δύσης, σύμφωνα με το έγγραφο, που συνέταξαν παρατηρητές του διεθνούς οργανισμού. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τουλάχιστον 4.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Λιβύη, αν και τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης επέλεξαν ως έδρα τους το Αφγανιστάν.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει απολέσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του «χαλιφάτου» που είχε ανακηρύξει σε Ιράκ και Συρία. Η μεγαλύτερη «αναδίπλωση» της οργάνωσης σημειώθηκε μετά την ήττα και την αποχώρησή της από τη Μοσούλη και τη Ράκα το 2017, τις δύο «πρωτεύουσες» του σουνιτικού χαλιφάτου σε Ιράκ και Συρία αντιστοίχως.

Οι «πυρήνες»

Η έκθεση αναφέρει, όμως, ότι το Ισλαμικό Κράτος διατηρεί την ικανότητα «να εξαπολύει επιθέσεις επί συριακού εδάφους. Παρότι δεν κατέχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο των εδαφών του στο Ιράκ, το Ι.Κ. παραμένει ενεργό χάρη σε “πυρήνες” που παραμένουν σε ύπνωση κυρίως σε ερημικές ζώνες του δυτικού Ιράκ».

Ορισμένα κράτη – μέλη του ΟΗΕ εκφράζουν την ανησυχία τους για τη δημιουργία πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους στον προσφυγικό καταυλισμό του Ροκμπάνι, που βρίσκεται σε ζώνη ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ στη νότια Συρία. Στον καταυλισμό αυτόν ζουν πολλά μέλη οικογενειών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Η έκθεση του ΟΗΕ αποκαλύπτει ότι σημαντικός αριθμός «απόστρατων» μαχητών του Ισλαμικού Κράτους επέλεξε να μετακινηθεί στο Αφγανιστάν, όπου συνεχίζουν τον «ιερό πόλεμο» με στόχο τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ και τις κυβερνητικές δυνάμεις της Καμπούλ. Ελάχιστοι μαχητές του ιερού πολέμου, περίπου 500, μετέβησαν στην Υεμένη, η οποία δεν αποδείχθηκε φιλόξενη για τους σουνίτες μαχητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή