«Καμπανάκι» για τις ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία

«Καμπανάκι» για τις ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών κατά το 2018 στέλνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), με αφορμή την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ειδικότερα, το ΕΒΕΠ επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα η τουρκική οικονομία ενδέχεται να επηρεάσει το τρέχον έτος αισθητά τις ελληνικές εξαγωγές, παρότι προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ωστόσο, κρίνοντας από τα επίσημα στοιχεία της περυσινής χρονιάς, οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών το 2017 ενισχύθηκαν, το διμερές εμπόριο αυξήθηκε σταθερά, οι ελληνικές επιχειρήσεις επένδυσαν στη γειτονική χώρα, ενώ τουρκικά κεφάλαια διατέθηκαν σε επενδύσεις στην Ελλάδα με έμφαση στον τουριστικό τομέα, στις μαρίνες, στα ξενοδοχεία και σε άλλα ακίνητα.

Οι τουρκικές επενδύσεις

Ενδεικτικό της παρουσίας τουρκικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα αποτελούν οι επενδύσεις των ομίλων Dogus και Koc, με την πρώτη να συμμετέχει με 30% στην κοινοπραξία που απέκτησε τον Αστέρα Βουλιαγμένης, με 50% στο Hilton και 50% στη μαρίνα του Φλοίσβου. Ο όμιλος Koc έχει εξαγοράσει το 80% της Olympic Commercial & Tourism Enterprises που ελέγχει το Avis Budget Group στην Ελλάδα. Εάν και ο όγκος των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών εμφανίζεται σχετικά περιορισμένος σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι σημαντικές, με την προϋπόθεση να επιλυθούν τα εθνικά θέματα. Ως εκ τούτου, επικαλούμενο στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΕΒΕΠ αναφέρει ότι ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας – Τουρκίας το 2017 αυξήθηκε κατά 24,2% αφού το 2016 διαμορφώθηκε στα 2,73 δισ. ευρώ, ενώ το 2017 στα 3,39 δισ. ευρώ.

Αυτή η διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών οφείλεται, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ, στη σημαντική ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, γεγονός που έδρασε θετικά και στο εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο από ελλειμματικό το 2016 μετατράπηκε σε πλεονασματικό για την Ελλάδα το 2017.

Ειδικότερα μάλιστα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών το 2016 ανήλθε σε 1,35 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές από την Τουρκία διαμορφώθηκαν στο 1,38 δισ. ευρώ, με το ισοζύγιο να είναι ελλειμματικό εις βάρος της Ελλάδας κατά 23,2 εκατ. ευρώ.

Εντούτοις, το 2017 η Ελλάδα φαίνεται να ενίσχυσε την παρουσία της στη γείτονα χώρα, δεδομένου ότι η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία ανήλθε στο ποσό του 1,95 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 44,4%. Επιπλέον, κατά το 2017 η Τουρκία αναδείχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της χώρας μας, καθώς απορρόφησε το 6,9% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών έναντι 5,4% το 2016. Ωστόσο, η αναλογία των τουρκικών εξαγωγών προς την Ελλάδα επί του συνόλου των εξαγωγών που πραγματοποιεί η χώρα είναι ελάχιστη.

Εκθεση τραπεζών

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κορκίδη, πρόεδρο του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ, «η χρηματοοικονομική κρίση στην Τουρκία δημιουργεί αναταράξεις και στην Ελλάδα, εξαιτίας της έκθεσης δανεισμού ευρωπαϊκών τραπεζών σε τουρκικές τράπεζες, καθώς και από τις ανοδικές αποδόσεις των ομολόγων λίγο πριν από τη μεταμνημονιακή έξοδό μας στις αγορές. Επιπλέον, η κρίση στη γείτονα χώρα χτυπάει “καμπανάκι” για το εμπορικό πλεόνασμα, ενώ αναμένεται σημαντική κάμψη των εξαγωγών μας το 2018 εξαιτίας της υποτίμησης της λίρας, τη μείωση της ζήτησης και φυσικά την επιδείνωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή