Καθημερινοί οι έλεγχοι του Frontex στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Καθημερινοί οι έλεγχοι του Frontex στα ελληνοαλβανικά σύνορα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό άκρα μυστικότητα και υπό την καθοδήγηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων επιχειρούν καθημερινά το τελευταίο διάστημα αξιωματικοί του Frontex στα ελληνοαλβανικά σύνορα για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τα κύματα προσφύγων και μεταναστών, που δείχνουν πάντως μείωση στο συγκεκριμένο σημείο, της τάξης του 31%, σύμφωνα με τα στατιστικά των πρώτων μηνών του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο στον νομό Ιωαννίνων βρίσκονται 11 αστυνομικοί του Frontex, από τη Γερμανία και την Πολωνία, μαζί με οχήματα και τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, και δραστηριοποιούνται από κοινού με τους Ελληνες συναδέλφους τους εκτελώντας περιπολίες και μπλόκα σε επιλεγμένα σημεία, ενώ δύο αξιωματικοί από αυτούς είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο Αστυνομικό Τμήμα Κακαβιάς. Ο αριθμός βέβαια των αξιωματικών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης Συνόρων δεν παραμένει σταθερός, αφού αναλόγως των αναγκών που προκύπτουν, αναπροσαρμόζεται.

Η τοπική αστυνομία εξακολουθεί να απασχολεί μεγάλο μέρος των δυνάμεών της για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων της χώρας, που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης, ενώ με κάθε ευκαιρία κάνει σαφή την ανάγκη που υπάρχει για ενίσχυσή της με υλικοτεχνικά μέσα. Σύμφωνα πάντως με το πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο εμπλεκόμενων αρχών, μόλις ο Frontex διαπιστώσει παρατυπίες σε έγγραφα αλλοδαπών ή τους εντοπίσει σε μη επίσημο σημείο διέλευσης των συνόρων, ενημερώνει την αστυνομία για να προβεί σε σύλληψη, ενώ στη συνέχεια ενημερώνεται η Υπατη Αρμοστεία στην περιοχή και μεταφέρονται οι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες σε κάποιο camp της Ηπείρου. Από το 2015, που ξέσπασε η προσφυγική κρίση, αξιωματούχοι του Frontex παραμένουν στην παραμεθόριο πραγματοποιώντας επισκέψεις στην αστυνομική διεύθυνση της περιοχής, στον Μεθοριακό Σταθμό της Κακαβιάς, καθώς και στα συνοριακά τμήματα, προκειμένου να δουν και να αξιολογήσουν από κοντά την κατάσταση και να χαράξουν τη στρατηγική που θα ακολουθούνταν στο μέλλον στο συγκεκριμένο πέρασμα που δημιουργήθηκε λόγω της κίνησης των προσφυγικών ροών. Οι συνοριοφύλακες του Frontex αναπτύσσονται πάντα κατόπιν αιτήματος και υπό την εποπτεία των Αρχών του κράτους-μέλους υποδοχής, στην περίπτωση αυτή της Ελλάδας. Δεν μπορούν να προβούν σε συλλήψεις, αλλά μπορούν να ελέγξουν τις παράτυπες διελεύσεις των συνόρων μας με την Αλβανία.

Ο φόβος που υπάρχει αφορά τη δημιουργία μιας νέας διαδρομής προσφύγων από τις ακτές της Βόρειας Ελλάδας προς την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία και τη Σερβία. Τη διαδρομή αυτή οι αξιωματούχοι του Frontex την ονομάζουν «βαλκανική παράκτια διαδρομή». Ορισμένες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων διαμαρτύρονται για χιλιάδες νεοεισερχόμενους από την κύρια μεταναστευτική διαδρομή, μέσω Σερβίας, Κροατίας, Ουγγαρίας. Ενας μικρός αριθμός παράνομων μεταναστών εξακολουθεί και σήμερα να τη χρησιμοποιεί. Ο Frontex καταγράφει καθημερινά τις κινήσεις και τις εισόδους παράνομων μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Το ίδιο πρόσωπο συμβαίνει να προσπαθήσει να διασχίσει τα σύνορα αρκετές φορές από διαφορετικά σημεία.

Ο Frontex, που δημιουργήθηκε το 2004 και επιχειρεί στα ελληνοαλβανικά σύνορα από το 2015, δεν συντονίζει μόνο θαλάσσιες επιχειρήσεις με πλωτά ή εναέρια μέσα, αλλά με προσωπικό που τοποθετεί σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, ελέγχει τη ροή της παράνομης μετανάστευσης προς όλα τα κράτη-μέλη, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της διασυνοριακής εγκληματικότητας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή