Ο ΔΗΚΤΗΣ (17/08/18)

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμένοι και κερδισμένοι από την τουρκική κρίση

Οι traders της Deutsche Bank έκαναν την κρίση… ευκαιρία, αποκομίζοντας κέρδη από τις αναταράξεις που πυροδότησε η κρίση στις διεθνείς αγορές – κυρίως το σφυροκόπημα στα νομίσματα των αναδυόμενων χωρών. Αντιθέτως, οι traders της Barclays είχαν ζημίες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αναλυτικότερα, traders του τμήματος επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της Deutsche Bank, οι οποίοι εστιάζουν στις συναλλαγές σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, κέρδισαν περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια όταν η τουρκική λίρα έκανε τη μεγαλύτερη ημερήσια «βουτιά» των δύο τελευταίων δεκαετιών, ενώ τις δύο εβδομάδες της μεγάλης αναταραχής κέρδισαν 35 εκατ. δολάρια από τοποθετήσεις στην πτώση του ενεργητικού της ευρύτερης περιοχής. Στον αντίποδα, traders της Barclays βρέθηκαν στη λάθος πλευρά των «στοιχημάτων» και φέρεται να ήρθαν αντιμέτωποι με ζημίες 19 εκατ. δολαρίων από τις απώλειες των τουρκικών ομολόγων.

Τουριστική επένδυση στον Δήμο Ιεράπετρας

Από τον κλάδο του τουρισμού προέρχεται για μία ακόμη φορά ένα νέο επενδυτικό σχέδιο για το οποίο έχει υποβληθεί αίτημα υπαγωγής στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (fast track). Η εταιρεία Amberland A.E. κατέθεσε φάκελο για τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος με την ονομασία «Cape Tholos Luxury Resort» στην περιοχή Θόλος-Χυλόφτες-Σχοινιάς του Δήμου Ιεράπετρας. Ο στόχος του υπουργείου Οικονομίας να δει στις στρατηγικές επενδύσεις και αιτήματα από βιομηχανίες, πέρα από τουριστικά καταλύματα και ενεργειακά έργα, παραμένει ακόμη όνειρο θερινής νυκτός.

Γέμισε πελάτες, αλλά ξέμεινε από… POS

Στο κέντρο των Αθηνών, και συγκεκριμένα σε γνωστό μαγαζί του Κολωνακίου, δεν δούλευε τις προηγούμενες ημέρες το POS. Σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα μαγαζιά της περιοχής, οι σερβιτόροι αναγκάζονταν να ενημερώνουν τους πελάτες ότι το μηχάνημα χρήζει επισκευής και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να πληρώσουν με κάρτα. Εντύπωση προκαλεί, πάντως, ότι ένα μαγαζί που είναι σχεδόν πάντα γεμάτο έχει μόνο ένα τερματικό μηχάνημα. Επίσης, σε αυτές τις περιπτώσεις ο πελάτης δικαιούται να μην πληρώσει;

ABN Amro: Ερχονται υποβαθμίσεις για Ιταλία

Τους προσεχείς μήνες, οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης θα αναθεωρήσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, σημειώνει η ABN Amro. Παρόλο που μόνο η Moody’s επί του παρόντος έχει θέσει τη χώρα σε επανεξέταση για πιθανή υποβάθμιση, υπάρχει υψηλός κίνδυνος η Fitch και η S&P να υποβαθμίσουν τις αξιολογήσεις τους στις επόμενες εκθέσεις τους, όπως προειδοποιεί. Και οι τρεις οίκοι υπογραμμίζουν τον αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο που συνδέεται με την ενδεχόμενη δημοσιονομική χαλάρωση. Ο κίνδυνος μπορεί να γίνει πραγματικότητα όταν γίνουν γνωστά τα σχέδια για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Ετοιμοι να ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους…

Εμπόδιο για την οικονομική ανάκαμψη αποτελεί η μαζική φυγή των Ελλήνων στο εξωτερικό, αναφέρει δημοσίευμα των FT, επισημαίνοντας ότι από το 2010 έχουν φύγει κυρίως στην Ευρώπη περίπου 350.000-400.000 Ελληνες ηλικίας 20-30 ετών. Ποσοστό μεγαλύτερο από τα δύο τρίτα αυτών είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και κάτοχοι μεταπτυχιακού. Κυρίως πρόκειται για αποφοίτους ιατρικής, μηχανικούς ή ειδικούς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ υπάρχει ζήτηση στο εξωτερικό για μάνατζερ ξενοδοχείων και σεφ με εμπειρία σε τουριστικές επιχειρήσεις, υπογραμμίζει η εφημερίδα που φιλοξενεί δηλώσεις Ελλήνων επιστημόνων, αλλά και νέων που εμφανίζονται αποφασισμένοι να ρίξουν… μαύρη πέτρα πίσω τους. Το δημοσίευμα μεταφέρει τον προβληματισμό για το κατά πόσον οι Ελληνες αυτοί θα επιστρέψουν ώστε να βοηθήσουν στη μακροχρόνια δυνητική ανάπτυξη και απαντά πως λιγότερο από το 10% των Ελλήνων σχεδιάζει να επιστρέψει τα επόμενα τρία χρόνια και μόνο το 20% θέλει να το κάνει μακροπρόθεσμα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή