Η αιτιώδης συνάφεια και η «βάρδιά» τους

Η αιτιώδης συνάφεια και η «βάρδιά» τους

Κύριε διευθυντά

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα προσπαθεί και πάλι, με τον προπαγανδιστικό της μηχανισμό, να αποδώσει τις καταστροφικές και θανατηφόρες πλημμύρες και πυρκαγιές, κατά τη «βάρδιά» της, στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Απευθύνεται και δημοσιοποιεί συνεντεύξεις επιφανών Ελλήνων και ενός Γερμανού κλιματολόγου για να συγκαλύψει την εγκληματική της ανικανότητα.

Σε εμάς τους νομικούς ισχύει η έννοια της «αιτιώδους συνάφειας» για την ανεύρεση του πραγματικού υπαιτίου ενός εγκλήματος. Απορρίπτεται ήδη στο ρωμαϊκό δίκαιο τo απομακρυσμένο αίτιο, η «causa remota», και αναζητείται το πλησιέστερο, η «causa prossima» ή πρόσφορη, όπως επικράτησε να λέγεται. Την πρόληψη εξάλλου ατυχημάτων σκοπούν τα διάφορα «απαγορευτικά» που εκδίδουν διάφορες Αρχές λόγω φυσικών φαινομένων. Μόνο μετά την εκατόμβη στο Μάτι αρχίζει και προειδοποιείται σήμερα το κοινό σε περίπτωση ισχυρών ανέμων να μην ψήνει στην ύπαιθρο ή να χρησιμοποιεί αντικείμενα που προκαλούν σπινθήρες.

Το πρόσφορο αίτιο των καταστροφών στη Μάνδρα, στην Κινέτα και στο Μάτι είναι αποκλειστικά η ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης.

Στρατής Ε. Στρατηγης, Επ. δικηγόρος Δ. Ν., τ. βουλευτής Επικρατείας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή