Βερολίνο: διαψεύδει τα περί στήριξης της Τουρκίας

Βερολίνο: διαψεύδει τα περί στήριξης της Τουρκίας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Βερολίνο δεν υιοθετεί τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση Μέρκελ να παρέχει οικονομική στήριξη στην Τουρκία. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το ζήτημα οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία «δεν είναι στην ημερήσια διάταξη», σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters. Το Βερολίνο επισήμανε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της εάν θα προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Αναλυτές της αγοράς αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ και οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Αγκυρας είναι τεταμένες αυτήν την περίοδο. Αυτός είναι ο λόγος που η τουρκική λίρα σημείωσε μεγάλη πτώση στις διεθνείς αγορές κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε εμπορική αντιπαράθεση, επιβάλλοντας αυξήσεις δασμών σε πολλά προϊόντα.

Οι οικονομικές συνθήκες στην Τουρκία έχουν επιδεινωθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες. Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s και S&P προχώρησαν την Παρασκευή σε υποβάθμιση του χρέους της χώρας. Η υποβάθμιση αντανακλά την αρνητική προοπτική της τουρκικής οικονομίας από την κατάρρευση της λίρας και τη διόγκωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, ανέφερε η Moody’s στην επίσημη ανακοίνωσή της. Προσέθεσε, επίσης, ότι διαβλέπει ύφεση κατά τη διάρκεια του 2019.

Σενάρια για την παροχή οικονομικής βοήθειας από τη Γερμανία στην Τουρκία καλλιεργήθηκαν μετά τις προχθεσινές δηλώσεις της Αντρέα Νάλες, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών. «Μπορεί να προκύψει η ανάγκη για οικονομική στήριξη της Τουρκίας από τη Γερμανία, ανεξάρτητα από τις σχέσεις με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», δήλωσε η κ. Νάλες σε συνέντευξη που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα. «Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και αυτό είναι πολύ σημαντικό», συμπλήρωσε η ίδια. Αναλυτές απέκλεισαν την παροχή οικονομικής βοήθειας από το Βερολίνο στην Τουρκία.

Υφεση στην τουρκική οικονομία θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή, φοβούνται οικονομικοί αναλυτές. Είναι μία χώρα με πληθυσμό 80 εκατ. ατόμων, όπου σήμερα βρίσκονται πάνω από 3,5 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία. Η άνοδος του πληθωρισμού πάνω από το 15% και η διστακτικότητα της κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων για να αναχαιτίσει την άνοδο των τιμών είναι ένας από τους παράγοντες που απωθούν τους ξένους επενδυτές.

Κατά συνέπεια, η φυγή ξένων κεφαλαίων έχει οδηγήσει σε πτώση το νόμισμα της χώρας από 3,5 λίρες ως προς ένα δολάριο ένα χρόνο πριν σε 6 λίρες ως προς το δολάριο χθες. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει ταχθεί κατ’ επανάληψιν κατά των υψηλών επιτοκίων, προκαλώντας νευρικότητα στις διεθνείς αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή