ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη για τις χρηματαγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

BLOOMBERG, REUTERS

Στη Wall Street ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε νέο ρεκόρ εν μέσω της συνεδρίασης για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που ακολουθεί σταθερά εδώ και 9 έτη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν, χθες, οι γενικοί χρηματιστηριακοί δείκτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Επικράτησε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για θέματα εμπορίου. Στη Wall Street ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε νέο ρεκόρ εν μέσω της συνεδρίασης για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που ακολουθεί σταθερά εδώ και 9 έτη. Ηταν μια καλοδεχούμενη εξέλιξη για τους επενδυτές που εδώ και ένα εξάμηνο παρακολουθούν με επιφυλακτικότητα τον εμπορικό πόλεμο που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ με τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου αλλά και την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιβάλει σειρά δασμών στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ξεκινώντας έναν φαύλο κύκλο αντιποίνων μεταξύ των ΗΠΑ και των ισχυρότερων εμπορικών εταίρων τους. Οι επενδυτές ευελπιστούν στην εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν σήμερα, παρότι ο κ. Τραμπ δεν άφησε πολλά περιθώρια για κάτι τέτοιο, δηλώνοντας σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι δεν αναμένει να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 0,3%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax ενισχύθηκε κατά 0,43%, ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι κατά 0,54% και ο δείκτης FTSE Mib στο Μιλάνο κατά 1,53%. Εξαίρεση στις χθεσινές ανοδικές τάσεις που κυριάρχησαν στην Ευρώπη αποτέλεσε το χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο δείκτης Ftse-100 υποχωρούσε κατά 0,34% λόγω των μεγάλων απωλειών στους κλάδους ενέργειας και πρώτων υλών. Το ευρώ έφθασε χθες στο 1,1534 δολ. από 1,1484 δολ. τη Δευτέρα. Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν άνοδο της τάξεως του 0,41% και 0,56% λίγο πριν από το κλείσιμο.

Στις αγορές πετρελαίου, η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 68 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 0,98%, καθώς αναμένεται να επανέλθουν σε ισχύ οι κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος του Ιράν τους επόμενους μήνες. Κατά συνέπεια, η προσφορά «μαύρου» χρυσού θα περιοριστεί στην παγκόσμια οικονομία. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent έφθασε μέχρι τα 72,95 δολάρια το βαρέλι – κινούμενη στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ