Επιχειρήσεις του στρατού στις φαβέλες

Επιχειρήσεις του στρατού στις φαβέλες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ. Περισσότεροι από 4.000 στρατιώτες συμμετείχαν σε μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ρίο ντε Τζανέιρο, μετά την ανάληψη της ασφάλειας της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης από τον στρατό πριν από έξι μήνες.

Η επιχείρηση, που ολοκληρώθηκε χθες, φέρεται να στέφθηκε με επιτυχία, ενώ 14 ύποπτοι για συμμετοχή σε συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών σκοτώθηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν. Δύο άνδρες της αστυνομίας σκοτώθηκαν από ανταλλαγή πυροβολισμών με διακινητές ναρκωτικών.

Ανδρες της στρατιωτικής αστυνομίας και των επίλεκτων παραστρατιωτικών δυνάμεων της αστυνομίας (BOPE), αναπτύχθηκαν στις παραγκουπόλεις – φαβέλες Αλεμάο, Πένια και Μαρέ.

«Ξύπνησα από τον ήχο πυροβολισμών στις 5 το πρωί», είπε κάτοικος της φαβέλας Πένια. Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, συνταγματάρχης Κάρλος Κινέλι, υπογράμμισε ότι ο στρατός δεν άνοιξε πρώτος πυρ, σεβόμενος ότι οι συνοικίες αυτές είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες. «Δεν προκαλέσαμε εμείς την αντιπαράθεση. Οι εγκληματίες άνοιξαν πρώτοι πυρ και υποχρεωθήκαμε να αμυνθούμε. Οι διακινητές ναρκωτικών αδιαφορούν πλήρως για την τύχη των κατοίκων. Στόχος μας είναι οι συλλήψεις, όχι η εξόντωση των υπόπτων», είπε ο συνταγματάρχης Κινέλι.

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τεμέρ, διέταξε πρώτος από τον στρατό να αναλάβει την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης στις φαβέλες του Ρίο, στις 16 Φεβρουαρίου. Την εποχή εκείνη, το Ρίο υφίστατο πρωτοφανές κύμα βίας, που αφορούσε κυρίως τις παραγκουπόλεις, με τον αριθμό των βίαιων εγκλημάτων να έχει σπάσει ρεκόρ τριακονταετίας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Βραζιλίας, Ραούλ Γιουνγκμάν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αυτή ήταν η τελευταία επιχείρηση, της οποίας θα ηγείτο ο στρατός. Την ασφάλεια του Ρίο ντε Τζανέιρο θα αναλάβει και πάλι η αστυνομία και το υπουργείο του Γιουνγκμάν. Η κυβέρνηση της Μπραζίλια είχε ζητήσει από τον στρατό να διατηρήσει την αρμοδιότητα αυτή για ένα ακόμη έτος, κάτι το οποίο η ηγεσία του στρατεύματος αρνήθηκε.

Ο στρατός της Βραζιλίας και μερίδα του πολιτικού κόσμου διστάζουν να προσφέρουν αστυνομικές αρμοδιότητες στον στρατό, εξαιτίας της «βεβαρημένης» δικτατορικής ιστορίας του σώματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή