Ο διαιτητής είναι παντού… διαιτητής

Ο διαιτητής είναι παντού… διαιτητής

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ζωή ενός διαιτητή στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη, το ΝΒΑ, δεν είναι τόσο εύκολη όσο δείχνει. Οι κορυφαίοι διαιτητές του κόσμου περιγράφουν με μοναδικό τρόπο την σχέση τους με την κερκίδα, στο ESPN. Κι ενώ ο περισσότερος κόσμος θεωρεί πως στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι φίλαθλοι των ομάδων είναι πιο ήπιοι και σέβονται τη δουλειά των διαιτητών, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι…

Εκτός από την υποστήριξη που έχουν από τους συναδέλφους τους, οι διαιτητές αισθάνονται μόνοι και αποκομμένοι στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, προσπαθώντας να δουλέψουν σωστά μπροστά από 20.000 κόσμο.

Οι προπονητές ζητούν από εκείνους με άσχημο τρόπο πιο σωστά σφυρίγματα, οι παίκτες τους φωνάζουν σε σχεδόν κάθε φάση, ενώ οι οπαδοί τους καθυβρίζουν. Ο ψυχολόγος δρ Τζοέλ Φις συμβουλεύει τους διαιτητές για το πώς να ελέγχουν τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια του αγώνα αλλά και τις αμέσως επόμενες ώρες: «Αυτοί οι άνθρωποι είναι άνθρωποι, όχι ρομπότ. Εχουν συναισθήματα». Ο δρ Φις, μιλάει με τους διαιτητές και προσπαθεί να τους ηρεμήσει έπειτα από ένα παιχνίδι, χαλαρώνοντας το σώμα τους με βαθιές αναπνοές αλλά και με διαφορές τεχνικές ομιλίας όπως να μιλάνε πιο σιγά και αργά. Ο διαιτητής Μαρκ Ντέιβις εξηγεί πως οι «άρχοντες των αγώνων» χρειάζεται να αφήσουν τα συναισθήματά τους στην άκρη αν εντέλει θέλουν να ξεκινήσουν επαγγελματική καριέρα στο ΝΒΑ.

Οι μοναδικές εμπειρίες που έχουν ζήσει οι διαιτητές σε γήπεδα του ΝΒΑ αποδεικνύουν τη σοβαρότητα του συγκεκριμένου θέματος. «Μία φορά με είχαν φτύσει», δηλώνει ένας από τους κορυφαίους πρώην διαιτητές του ΝΒΑ, Τζόι Κρόφορντ. «Αυτό ήταν από τα χειρότερα περιστατικά. Ηταν στο Γκόλντεν Στέιτ τη δεκαετία του 1990.

Διαιτητεύαμε το παιχνίδι με τον Μπίλι Σπούνερ και καταλόγισε φάουλ στο τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας. Οπως βγαίναμε, ένας φίλαθλος με έφτυσε στο πρόσωπο». Ο πρώην διαιτητής εξηγεί επίσης πως ήταν πολύ εκνευρισμένος από το συμβάν, το οποίο επηρέασε αρκετά εκείνον και τον συνάδελφό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή