Αποκαλύψεις Ντάισελμπλουμ σε βιβλίο για το κρίσιμο Eurogroup του 2015 και την απομόνωση Βαρουφάκη

Αποκαλύψεις Ντάισελμπλουμ σε βιβλίο για το κρίσιμο Eurogroup του 2015 και την απομόνωση Βαρουφάκη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παρασκήνιο του κρίσιμου Eurogroup του 2015 που παραλίγο να οδηγήσει τη χώρα μας στην έξοδο από το ευρώ περιγράφει σε βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο στα ελληνικά από τις εκδόσεις Economia Publishing ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μάλιστα ο τέως πρόεδρος του Eurogroup αναφέρεται και στην περίφημη χειραψία και το «Ουάου» Βαρουφάκη μετά από συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών. 

«Του είπα: Μόλις σκότωσες την τρόικα. Και χωρίς την τρόικα είστε μόνοι σας», σημειώνει ο κ. Ντάισελμπλουμ. Ο Βαρουφάκης αντέδρασε δήθεν έκπληκτος και ανήξερος. Αργότερα οι συνεργάτες του θα δήλωναν ότι απάντησε χαλαρά: «Ουάου». Ο Βαρουφάκης μας ακολούθησε στον διάδρομο, μου ξαναέδωσε το χέρι στο ασανσέρ και προσπάθησε να διορθώσει τη ζημιά. Θέλουμε να ξεκινήσουμε σοβαρές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς και με το Εurogroup».

Σε ό,τι αφορά το καθοριστικό Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ κάνει λόγο για «στροφή 180 μοιρών από Βαρουφάκη» παρόλο που στόχος του, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ήταν να καταστήσει σαφές ότι η δημοκρατία είχε μιλήσει μετά το δημοψήφισμα.

«Είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε παράταση τη Δευτέρα. Χαιρόμαστε που αλλάζουμε όσο το δυνατόν λιγότερο. Αυτό μπορείτε να το πείτε παράταση. Εμείς θα το ονομάσουμε “η αρχή μιας νέας λογικής”», είπε. Ωστόσο η κοινή δήλωση που συντάχθηκε στη συνέχεια έπρεπε να εγκριθεί και από τον πρωθυπουργό.

Τότε ήταν που ο Γιάνης Βαρουφάκης τηλεφώνησε στον Τσίπρα ενώ στη συνέχεια έδωσε το τηλέφωνο και στον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη. Καθώς το τηλεφώνημα διαρκούσε πολλή ώρα κάποιοι από τους υπουργούς αποχώρησαν, με συνέπεια να μην μπορεί να αλλάξει οτιδήποτε στην από κοινού συμφωνηθείσα δήλωση. «Αυτό σήμαινε ότι από κείνη τη στιγμή μόνο ένα ναι ή ένα όχι μπορούσε να ειπωθεί από την ελληνική αποστολή. Ο Τσίπρας σφύριξε στον Βαρουφάκη. Καμιά συμφωνία». Τελικά, επήλθε συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου και δόθηκε παράταση.

Στη συνέχεια ο Ντάισελμπλουμ αναφέρεται στην απομόνωση Βαρουφάκη στο Eurogroup της 24ης Απριλίου. Εκεί ήταν που έπεσε στο τραπέζι η απαίτηση του Σλοβάκου υπουργού Ντούσαν Μράμορ να τεθεί υπό επεξεργασία ένα Σχέδιο Β, ήτοι η προετοιμασία για το Grexit.

«Για να μη διαλυθεί η ομάδα έπρεπε να ασκήσω μεγάλη πίεση. (…) Τελικά, μετά κόπων και βασάνων υπέγραψε ο Βαρουφάκης αυτές τις τρεις συμφωνίες μέσα σε μια ιδιαιτέρως τεταμένη ατμόσφαιρα». Στο ανεπίσημο δείπνο που ακολούθησε ο Βαρουφάκης έλαμψε διά της απουσίας του και ο Ντάισελμπλουμ αποφάσισε να τηλεφωνήσει στον Τσίπρα» γεγονός που σήμανε την αρχή του τέλους της υπουργικής του θητείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή