Ξεκίνησαν οι αιτήσεις επιχειρήσεων για λήψη μεταφορικού ισοδυνάμου

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις επιχειρήσεων για λήψη μεταφορικού ισοδυνάμου

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτή είναι από χθες η ειδική πλατφόρμα στην οποία μπορούν να εγγραφούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εδρεύουν σε νησιά, προκειμένου να τύχουν της ευνοϊκής διάταξης του μεταφορικού ισοδυνάμου (ΜΙ). Πρόκειται για το μέτρο που θεσπίστηκε πρόσφατα και μέσω αυτού επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς που αντιστοιχεί σε επιβάτες και εμπορεύματα με μέσα θαλάσσιας μαζικής μεταφοράς με το κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μαζικής μεταφοράς για την ίδια απόσταση. Ψηφίστηκε δε ως αντιστάθμισμα και για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Η σχετική πλατφόρμα βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.metaforikoisodynamo.gr και δικαιούχοι (ειδικά για το πρώτο εξάμηνο της υλοποίησης του μέτρου από 1 Ιουλίου 2018 έως 31 Δεκεμβρίου 2018) είναι οι επιχειρήσεις με έδρα στα εξής νησιά: Αγαθονήσι, Αγιος Ευστράτιος, Αγιος Μηνάς, Αλιμιά, Ανάφη, Αντίψαρα, Αρκιοί, Αρμάθια, Αστυπάλαια, Γυαλί, Δονούσα, Ερεικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελλόριζο, Κίναρος, Κουφονήσια, Κως, Λέβιθα, Λειψοί, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Μαθράκι, Μάραθος, Νίμος, Νίσυρος, Οθωνοί, Οινούσσες, Πάτμος, Σάμος, Σαμοθράκη, Σαρία, Στρογγυλή, Σύμη, Σύρνα, Σχοινούσα, Τέλενδος, Τήλος, Φαρμακονήσι, Φούρνοι, Χάλκη, Χίος, Ψαρά και Ψέριμος.

Το μέτρο αφορά τους κλάδους εμπορίου, μεταποίησης και τουριστικών καταλυμάτων και το αντιστάθμισμα νησιωτικού κόστους (ΑΝΗΚΟ) είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Από το μέτρο μπορούν να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες, ενώ θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένες στο αντίστοιχο νησιωτικό επιμελητήριο. Οι επιχειρήσεις, αφού συμπληρώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία στη φόρμα του ΜΙ, αποκτούν τον μοναδικό αριθμό νησιωτικής επιχείρησης, ο οποίος τις καθιστά δικαιούχες του μέτρου. Η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς εισόδου του Taxis.

Εντός Σεπτεμβρίου, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να εισάγουν στην πλατφόρμα τα σχετικά παραστατικά του τριμήνου Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου (φορτωτική, τιμολόγια και ναύλους επαγγελματικού οχήματος – στην περίπτωση ιδιομεταφοράς), ώστε να πιστωθεί στους λογαριασμούς τους το αντίστοιχο ποσό. Το έργο χρηματοδοτείται από το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή