Χακάροντας έναν εμίρη και έναν εκδότη

Χακάροντας έναν εμίρη και έναν εκδότη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυβερνήτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) χρησιμοποιούν ισραηλινά κατασκοπευτικά συστήματα, για περισσότερο από ένα χρόνο, μετατρέποντας τα έξυπνα κινητά των αντιφρονούντων στο εσωτερικό και των αντιπάλων στο εξωτερικό σε συσκευές παρακολούθησης. Ετσι, όταν προσφέρθηκε σε ανώτατους αξιωματούχους των ΗΑΕ το ενδεχόμενο μιας ακριβής ανανέωσης της κατασκοπευτικής τεχνολογίας, θέλησαν να διασφαλίσουν ότι αυτή λειτουργεί, όπως δείχνουν ηλεκτρονικές επιστολές που διέρρευσαν και αφορούν αγωγές κατά του κατασκευαστή της κατασκοπευτικής τεχνολογίας, της ισραηλινής NSO Group.

Μπορούσε η εταιρεία να μαγνητοφωνεί μυστικά τα τηλέφωνα του εμίρη του Κατάρ αναρωτήθηκαν στα ΗΑΕ; Μπορούσε άραγε να μαγνητοφωνεί το τηλέφωνο του εκδότη αραβικής εφημερίδας που είχε ως έδρα το Λονδίνο; Εκπρόσωπος της εταιρείας απάντησε τέσσερις ημέρες αργότερα, στέλνοντας δύο από αυτές τις καταγραφές. Επρόκειτο για δύο μαγνητοφωνήσεις κλήσεων του εκδότη Αμπντουλαζίζ Αλχαμί, ο οποίος παραδέχθηκε ότι έκανε τις κλήσεις και ότι δεν γνώριζε ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση.

Οι δράσεις της NSO Group βρίσκονται στο επίκεντρο διπλής αγωγής που κατηγορεί την εταιρεία ότι συμμετείχε ενεργά σε κατασκοπεία. Οι δύο αγωγές κατατέθηκαν σε Ισραήλ και Κύπρο από πολίτη του Κατάρ και Μεξικανούς δημοσιογράφους οι οποίοι είχαν βρεθεί στο στόχαστρο της εταιρείας. Στο Μεξικό η NSO GROUP είχε πωλήσει τεχνολογία στην κυβέρνηση υπό τον όρο να χρησιμοποιηθεί κατά εγκληματιών και τρομοκρατών. Ωστόσο, χρησιμοποιήθηκε κατά δικηγόρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών κατά της διαφθοράς.

Η τεχνολογία λειτουργεί στέλνοντας μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο του στόχου, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να κάνει τον κάτοχο να τα ανοίξει. Αν συμβεί αυτό, «κατεβαίνει» στο τηλέφωνο ο «Πήγασος» επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να παρακολουθούν από τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι και κατά πρόσωπον συζητήσεις που γίνονται κοντά στο τηλέφωνο.

Οι δύο αγωγές «ρίχνουν φως» στην πολιτική κόντρα ανάμεσα στο Ισραήλ και στις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, που χρησιμοποιούν κατά κόρον το χάκινγκ.

Η πρώτη χρήση της κατασκοπευτικής τεχνολογίας της NSO Group από τα ΗΑΕ αναφέρθηκε το 2016. Ο Αχμεντ Μανσούρ, ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα ΗΑΕ, παρατήρησε τα ύποπτα μηνύματα και κατήγγειλε προσπάθεια χάκινγκ στο iPhone του. Συνελήφθη για άσχετες κατηγορίες και παραμένει στη φυλακή. Οι αποκαλύψεις του Μανσούρ έκαναν την Apple να εκδώσει ανανέωση του λογισμικού, το οποίο αποκατέστησε τα ευάλωτα σημεία που εκμεταλλεύθηκε η NSO Group. Ωστόσο, όπως φαίνεται από έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, τα ΗΑΕ εξακολούθησαν να χρησιμοποιούν το σύστημα «Πήγασος», αφού η Apple ανακοίνωσε ότι αποκατέστησε τα προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή