Και ο Ζέντερ στο πλευρό Βέμπερ για την Κομισιόν

Και ο Ζέντερ στο πλευρό Βέμπερ για την Κομισιόν

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ακόμη ένα βήμα προς την κορυφή του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έκανε χθες ο Βαυαρός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ, εξασφαλίζοντας τη στήριξη του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ. Ωστόσο ο Ζέντερ μπορεί να θέσει εμμέσως τέλος στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του Βέμπερ, αν το κόμμα τους, το CSU, υποστεί τόσο ισχυρό ράπισμα στις βαυαρικές εκλογές ώστε να κληθεί ο Βέμπερ να εγκαταλείψει τις Βρυξέλλες και να αναλάβει εκείνος την πρωθυπουργία του γερμανικού κρατιδίου.

Αν, αντιθέτως, οι βαυαρικές εκλογές της 14ης Οκτωβρίου δεν φέρουν συνταρακτικές ανακατατάξεις στην ηγετική ομάδα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, ο επόμενος σταθμός για τον Βέμπερ –μετά την αναμενόμενη επισημοποίηση της υποψηφιότητάς του αύριο– είναι η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι, τον Νοέμβριο. Η στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ αλλά και συντηρητικών κομμάτων σε πληθώρα χωρών αναμένεται να διευκολύνει τον Βέμπερ να χριστεί υποψήφιος στη σύνοδο αυτή.

H συνέχεια θα κριθεί στις ευρωεκλογές του Μαΐου, στις οποίες το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να αναδειχθεί πρώτο αλλά με μειωμένο αριθμό ευρωβουλευτών (εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 185-190 από τις 705 έδρες, αντί 217 εδρών που διαθέτει σήμερα και 277 το 2009). Με τα αποτελέσματα ανά χείρας θα ξεκινήσει το «μεγάλο παζάρι» ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα, τους Φιλελευθέρους και τους Σοσιαλιστές, ώστε να εξευρεθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία 353 εδρών. O ορισμός Spitzenkandidaten (επικεφαλής ψηφοδελτίων) των κομμάτων στις ευρωεκλογές δεν είναι θεσμικά κατοχυρωμένος. Ετσι, ενώ το 2015 ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όντως κατέλαβε την προεδρία της Κομισιόν, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το ίδιο θα συμβεί και το 2019. Η στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία σήμερα συναντάται με τον Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, θα είναι κρίσιμη: η Μέρκελ φέρεται να συμφωνεί μεν στην υποψηφιότητα Βέμπερ αλλά δεν θεωρεί ότι μεταφράζεται αυτόματα σε εισιτήριο για την προεδρία της Κομισιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή