ΚΟΣΜΟΣ

Ρίο ντε Τζανέιρο: Στην πυρά το εθνικό μουσείο

REUTERS

Η φωτιά στο εσωτερικό του Εθνικού Μουσείου του Ρίο εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των εύφλεκτων υλικών στις αίθουσές του.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ. Ολοσχερώς καταστράφηκε από πυρκαγιά το Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Τζανέιρο, ένα από τα παλαιότερα μουσεία της Βραζιλίας, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής, ενώ το μουσείο ήταν κλειστό και, παρά τις προσπάθειες των 80 και πλέον πυροσβεστών, ελάχιστα από τα είκοσι εκατομμύρια εκθέματα διασώθηκαν.

«Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες. Η φωτιά εξαπλώθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα, εξαιτίας των ιδιαίτερα εύφλεκτων υλικών στις αίθουσες του μουσείου», ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου του πυροσβεστικού σώματος στη μεγαλούπολη.

Εικόνες από το ελικόπτερο του τηλεοπτικού δικτύου TV Globo έδειχναν το επιβλητικό κτίσμα εντελώς τυλιγμένο στις φλόγες. Το κτίριο έχει εμβαδόν 13.000 τ.μ. και βρίσκεται σε συνοικία του βορείου Ρίο ντε Τζανέιρο.

Παρά την ταχύτατη άφιξη γερανοφόρων και κλιμακοφόρων οχημάτων της πυροσβεστικής, η φωτιά εξαπλώθηκε σε πάρα πολλές αίθουσες του μουσείου, με τους πυροσβέστες να δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, τις οποίες τιθάσευσαν ύστερα από περίπου οκτώ ώρες.

Το μουσείο, που ίδρυσε ο βασιλιάς Ζοάο ΣΤ΄ το 1818, είναι από τα παλαιότερα και πιο ενδιαφέροντα της χώρας. Εκεί φιλοξενούνταν περισσότερα από 20 εκατομμύρια εκθέματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην παλαιοντολογία και στη ζωολογία.

Στο Εθνικό Μουσείο του Ρίο στεγάζονταν συλλογές αιγυπτιακής τέχνης, καθώς και συλλογή ελληνορωμαϊκών αρχαιοτήτων. «Κόσμημα» της συλλογής παλαιοντολογικών ευρημάτων θεωρείται ο σκελετός δεινοσαύρου που εντοπίσθηκε στην πολιτεία Μίνας Ζεραΐς, καθώς και το αρχαιότερο ανθρώπινο απολίθωμα της Βραζιλίας, που έλαβε την προσωνυμία «Λουσία».

200 χρόνια Ιστορίας

«Η σημερινή ημέρα είναι τραγική για τη Βραζιλία. Δύο αιώνες κόπων, ερευνών και γνώσης δεν υπάρχουν πια», ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Τεμέρ.

«Ολα τα ιστορικά αρχεία, που φυλάσσονταν σε κεντρικό τμήμα του κτιρίου, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Χάθηκαν 200 χρόνια Ιστορίας. Νιώθω βαθιά απογοήτευση και μεγάλη οργή», ανέφερε χθες ο υποδιευθυντής του μουσείου Λουίς Φερνάντο Ντίας Ντουάρτε.

«Ελλειψη ενδιαφέροντος»

Ο κ. Ντουάρτε κατηγόρησε ευθέως τις ομοσπονδιακές αρχές για «έλλειψη ενδιαφέροντος», υπογραμμίζοντας ότι το μουσείο ουδέποτε εξασφάλισε στήριξη από το κράτος. Το μουσείο υπήρξε ανάκτορο της βασιλικής και αυτοκρατορικής οικογένειας, ενώ, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διοίκησης, το υπουργείο Πολιτισμού δεν ενέκρινε έργα πυροπροστασίας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ