200 προσωπικότητες για το περιβάλλον

200 προσωπικότητες για το περιβάλλον

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Περισσότερες από διακόσιες προσωπικότητες του κινηματογράφου, των εικαστικών τεχνών, της μουσικής και των επιστημών έσπευσαν να υπογράψουν την έκκληση της Γαλλίδας ηθοποιού Ζιλιέτ Μπινός και του αστροφυσικού Ορελιέν Μπαρό προς τη γαλλική κυβέρνηση, με στόχο την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για τη διάσωση του περιβάλλοντος, στον απόηχο της παραίτησης του υπουργού Οικολογίας Νικολά Ιλό.

Η αποτυχία του Ιλό να προωθήσει περιβαλλοντικά ευαίσθητη πολιτική στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μακρόν οδήγησε τον πρώην τηλεπαρουσιαστή να ανακοινώσει αιφνιδίως την παραίτησή του από τον αέρα ραδιοφωνικής εκπομπής την περασμένη εβδομάδα.

Μεταξύ των προσωπικοτήτων ξεχωρίζουν οι Αλέν Ντελόν, Πέδρο Αλμοδόβαρ, Σαρλ Αζναβούρ, Πάτι Σμιθ, Κατρίν Ντενέβ, Σιλβί Γκιλέμ, Ανίς Καπούρ και πολλοί άλλοι. Οι υπογράφοντες εκπέμπουν «κραυγή αγωνίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκκλησή τους, που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Le Monde, με στόχο τη σωτηρία του πλανήτη, «τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Στο άρθρο τους στην εφημερίδα Le Monde, οι υπογράφοντες υπογραμμίζουν ότι ήλθε «η ώρα της σοβαρότητας».

«Ζούμε έναν κατακλυσμό πλανητικής κλίμακας. Είναι πια πολύ αργά για αδιαφορία, η κατάρρευση έχει ήδη αρχίσει. Δεν είναι, όμως, πολύ αργά για να αποσοβήσουμε τα χειρότερα», αναφέρει η επιστολή-άρθρο.

«Αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η πολιτική ηγεσία οφείλει να κινηθεί αποφασιστικά και ταχύτατα. Εκτιμούμε ότι μια κυβέρνηση η οποία δεν θα θέσει ως βασική προτεραιότητά της τη σωτηρία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να θεωρείται σοβαρή. Ζητούμε την υιοθέτηση πολιτικών λύσεων –χωρίς τη συμμετοχή των λόμπι– για το πρόβλημα αυτό και τη λήψη δύσκολων και ελάχιστα δημοφιλών αποφάσεων», καταλήγουν οι συντάκτες της επιστολής.

Μεταξύ των προσωπικοτήτων ξεχωρίζουν επίσης η Ιζαμπέλ Ατζανί, η Εμανουέλ Μπεάρ, η Ιζαμπέλα Ροσελίνι, ο Ρομέν Ντουρί και ο Τζουντ Λο, καθώς και σκηνοθέτες όπως οι Ολιβιέ Ασαγιά, Ιβο Βαν Χόβε, Κλερ Ντενί, Βιμ Βέντερς, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Παρούσα δήλωσε και η τραγουδίστρια Μαριάν Φέιθφουλ, καθώς και η εικαστικός Σοφί Καλ, ο συγγραφέας Εμανουέλ Καρέρ και ο μαθηματικός Μιχαήλ Γκρομόφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή