Βιβλίο για Τραμπ κάνει άνω κάτω τον Λευκό Οίκο

Βιβλίο για Τραμπ κάνει άνω κάτω τον Λευκό Οίκο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

OYAΣΙΓΚΤΟΝ. «Ηλίθιο», με τη «νοημοσύνη ενός παιδιού της πέμπτης ή έκτης δημοτικού» αποκαλούν στελέχη του Λευκού Οίκου, όπως ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις, τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με αποκαλυπτικό βιβλίο του θρυλικού δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει την 11η Σεπτεμβρίου. Η «Ουάσιγκτον Ποστ» που διάβασε το πόνημα, αποκάλυψε χθες τα πιο γαργαλιστικά κομμάτια, τα οποία εμφανίζουν την κόρη του Τραμπ, Ιβάνκα, να αυτοαποκαλείται με οίηση «πρώτη κόρη» και τον ίδιο τον Τραμπ να έχει μηδενική αντίληψη της κρισιμότητας της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην κορεατική χερσόνησο και των σχέσεων ΗΠΑ-Βορείου Κορέας. «Είμαστε στην πόλη των τρελών», φέρεται να λέει ο απελπισμένος προσωπάρχης Τζον Κέλι, σε ένα από τα σπαρταριστά ανέκδοτα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο.

Στο μεταξύ, κατάπληξη στους πολιτικούς και νομικούς κύκλους της Ουάσιγκτον προκάλεσε η νέα, προσωπική επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς. Οχι μόνο γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει στη «βεντέτα» που έχει ανοίξει με έναν Ρεπουμπλικανό υπουργό δικής του επιλογής, αλλά και για τους λόγους που επικαλείται: ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον Σέσιονς να προτάσσει το κομματικό συμφέρον προτού αποφασίσει την άσκηση δίωξης εναντίον πολιτικών προσώπων. Πέτρα του σκανδάλου αποτέλεσαν οι δικαστικές περιπέτειες δύο Ρεπουμπλικανών βουλευτών. Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε δίωξη κατά του βουλευτή Νέας Υόρκης Κρίστοφερ Κόλινς, κατηγορώντας τον για παράνομη κερδοσκοπία στο χρηματιστήριο με αξιοποίηση εσωτερικής πληροφόρησης.

Ο Κόλινς αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου για το Κογκρέσο. Λίγο αργότερα, κινήθηκε δικαστική διαδικασία κατά του βουλευτή Καλιφόρνιας Ντάνκαν Χάντερ και της συζύγου του με την κατηγορία ότι χρησιμοποίησαν κονδύλια της προεκλογικής εκστρατείας για προσωπικές δαπάνες. Ο Χάντερ αρνείται τις κατηγορίες και κατεβαίνει στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Πάντως, η ανησυχία του Ντόναλντ Τραμπ για τις ενδιάμεσες εκλογές φαίνεται βάσιμη. Δημοσκόπηση της Washington Post και του ABC φέρει τους Δημοκρατικούς να προηγούνται με 52% έναντι 38%, κάτι που αν αληθεύει τους δίνει πολλές πιθανότητες να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η ειρωνεία, για τους Ρεπουμπλικανούς, είναι ότι το 58% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η οικονομία βρίσκεται σε «εξαιρετική» ή «καλή» κατάσταση. Αντίθετα, θετική γνώμη για τον Τραμπ έχει μόνο το 42% των ψηφοφόρων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή