Η δίκη των κλεμμένων μωρών του Φράνκο

Η δίκη των κλεμμένων μωρών του Φράνκο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Επανεκκίνηση χθες για την πρώτη δίκη των «κλεμμένων μωρών» επί καθεστώτος Φράνκο, δεκαετίες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για την επιχείρηση απομάκρυνσης νεογνών από τις μητέρες τους –συχνά κομμουνίστριες ή αναρχικές– που δίνονταν σε ανάδοχες οικογένειες φίλα προσκείμενες στο δικτατορικό καθεστώς.

Αυτή η άνευ προηγουμένου δίκη ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου, την επομένη όμως αναβλήθηκε καθώς ο κατηγορούμενος Εντουάρντο Βέλα διακομίσθηκε στα επείγοντα περιστατικά. «Ελπίζουμε ότι θα είναι η τελευταία ημέρα της ακρόασης πριν από την καταδίκη», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ινές Μαντριγκάλ, μια 49χρονη υπάλληλος των σιδηροδρόμων, η οποία κατήγγειλε τον Βέλα ότι τη χώρισε από τη βιολογική της μητέρα και πλαστογράφησε το πιστοποιητικό γέννησής της τον Ιούνιο του 1969.

Ο 85χρονος πρώην μαιευτήρας που διηύθυνε 20 χρόνια, έως το 1982, την κλινική Σαν Ραμόν στη Μαδρίτη, αποτελεί το πρόσωπο-κλειδί του δικτύου μέσω του οποίου χιλιάδες παιδιά χωρίσθηκαν από τους γονείς τους στη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο (1939-1975). Συχνά, με τη συνενοχή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τα νεογνά αμέσως μετά τον τοκετό κηρύσσονταν νεκρά, χωρίς όμως να παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία στους γονείς και δίνονταν για υιοθεσία σε άτεκνα ζευγάρια που υποστήριζαν το «εθνικοκαθολικό» καθεστώς.

Ενώ το σκάνδαλο καταγγέλθηκε για πρώτη φορά στον Τύπο το 1982, ο Βέλα, τον οποίο είχαν κατηγορήσει πολύ πριν από τα μέσα ενημέρωσης και οι ενώσεις των θυμάτων, είναι ο πρώτος που θα καθίσει στο εδώλιο χάρη στις μαρτυρία της μητέρας που υιοθέτησε την Ινές Μαντριγκάλ, η οποία πλέον έχει φύγει από τη ζωή. Η θετή μητέρα της Μαντριγκάλ, η οποία δεν μπορούσε να κάνει παιδιά, διηγήθηκε ότι ο Βέλα της είχε προτείνει να προσποιηθεί ότι είναι έγκυος, να της δώσει ένα μωρό και να τη δηλώσει ως βιολογική του μητέρα. Κατά τη διάρκεια της δίκης ο Βέλα παραδέχτηκε ότι υπέγραψε «χωρίς να κοιτάξει» το ιατρικό αρχείο και ότι είχε παραστεί στη γέννα. Στη συνέχεια όμως έκανε πίσω, υποστηρίζοντας ότι δεν αναγνωρίζει την υπογραφή του.

Στη δίκη έχει προγραμματισθεί να καταθέσουν έξι μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένου ενός δημοσιογράφου από το κανάλι France 2, ο οποίος κατέγραψε με κρυφή κάμερα την εξομολόγηση του Βέλα ότι πρόσφερε το νεογνό ως «δώρο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή