Καβγάς στην AfD για προβολή της ακραίας πτέρυγας

Καβγάς στην AfD για προβολή της ακραίας πτέρυγας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Διαμάχη στο εσωτερικό της AfD έχουν προκαλέσει οι εικόνες της περασμένης εβδομάδας, στις οποίες ο Μπιορν Χέκε και ακόμη δύο βουλευτές της ακραίας πτέρυγας ηγούνταν διαδήλωσης στην πόλη Κέμνιτς της Σαξoνίας. Πλάι τους βρισκόταν ο επικεφαλής της αντιισλαμικής οργάνωσης Pegida, Λουτς Μπάκμαν, από την οποία το κόμμα έχει αποφασίσει να τηρεί αποστάσεις.

Εκμεταλλευόμενη την οργή για τη δολοφονία του 35χρονου Γερμανού Ντάνιελ από δύο Αραβες ύστερα από καβγά στις 26 Αυγούστου, η ακραία, σχεδόν νεοναζιστική πτέρυγα της AfD επιδιώκει να ανεβάσει το προφίλ της και να επιβληθεί σε όλο το κόμμα. Ο Χέκε, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Γερμανία δεν πρέπει να αισθάνεται ντροπή για τον ναζισμό, βρισκόταν πέρυσι ένα βήμα πριν από τη διαγραφή. «Ο Χέκε και οι υπόλοιποι γιόρτασαν τις φωτογραφίες της διαδήλωσης αυτής ως μεγάλη επιτυχία, παρόλο που δεν έκαναν πάρα μόνον λίγα μέτρα πριν τους σταματήσει η αστυνομία που τους χώριζε από την αντιδιαδήλωση», σημείωσε η ιστοσελίδα του Spiegel.

Η πορεία της 1ης Σεπτεμβρίου συνιστούσε εξαρχής αμφισβήτηση προς την κομματική ηγεσία των Αλεξάντερ Γκάουλαντ και Γιεργκ Μόιθεν, η οποία μόλις τον Μάρτιο είχε επαναλάβει την απόφαση για αποκλεισμό των συμβολισμών της Pegida από υλικά που αφορούν το κόμμα.

Παράλληλα όμως η Pegida κοιτάζει «αφ’ υψηλού» το ακροδεξιό κόμμα, υποστηρίζοντας ότι η AfD από μόνη της δεν έχει τη δυνατότητα να οργανώνει διαδηλώσεις. Πάντως μεγαλύτερο «πρόβλημα» για την AfD από τις εσωτερικές της διαμάχες συνιστά η μαζική αντίσταση στη ρητορική της, όπως αυτή εκφράστηκε με την παρουσία 65.000 ανθρώπων σε αντιφασιστική συναυλία στο Κέμνιτς τη Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή