Ο Ντόναλντ Τραμπ αναζητεί τον «προδότη»

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναζητεί τον «προδότη»

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος είναι ο «προδότης» στον Λευκό Οίκο; Το ερώτημα αυτό στοιχειώνει τον Ντόναλντ Τραμπ ύστερα από το άρθρο-βόμβα «κορυφαίου αξιωματούχου» της κυβέρνησής του το οποίο δημοσίευσαν οι New York Times προκαλώντας πολιτικό σεισμό στην Ουάσιγκτον. Στο εν λόγω κείμενο, ο ανώνυμος αρθρογράφος αποκάλυψε ότι υπάρχει ρεύμα «σιωπηρής αντίστασης» από μέλη της κυβέρνησης, που μοχθούν καθημερινά για να εμποδίσουν «ανεύθυνες αποφάσεις» και να χαλιναγωγήσουν τις «χειρότερες παρορμήσεις» ενός «ανήθικου» και «ασταθούς» προέδρου.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε με «ηφαιστειακή» έκρηξη οργής στη δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου και ζήτησε από συνεργάτες της εμπιστοσύνης του να κάνουν το παν για να αποκαλυφθεί ο δράστης. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υποπτεύεται αξιωματούχο των υπηρεσιών Ασφαλείας ή του υπουργείου Δικαιοσύνης και όχι άτομο που εργάζεται στον Λευκό Οίκο.

Η πρώτη αντίδρασή του, μέσω Twitter, ήταν μονολεκτική: «Προδοσία;». Το επόμενο tweet ήταν αναλυτικότερο: «Αν αυτό το δειλό ανώνυμο άτομο όντως υπάρχει, τότε οι Times πρέπει να το αποκαλύψουν αμέσως στην κυβέρνηση για λόγους εθνικής ασφαλείας». Με μια ατμόσφαιρα δηλητηριώδους καχυποψίας να απλώνεται στον Λευκό Οίκο, οι εικασίες για την ταυτότητα του «αντάρτη» έδιναν και έπαιρναν στα δημοσιογραφικά γραφεία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καθώς ο αρθρογράφος χρησιμοποίησε την ασυνήθιστη λέξη «lodestar» (άστρο-οδηγός), που είναι πολύ προσφιλής στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, μοιραία το όνομά του άρχισε να ψιθυρίζεται ευρέως.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Πενς ήταν κατηγορηματικός: «Ο αντιπρόεδρος υπογράφει τα άρθρα γνώμης που γράφει», ανέφερε στο Twitter ο Τζάροντ Εϊτζεντ, διευθυντής του γραφείου επικοινωνίας του Πενς, και προσέθεσε: «Οι New York Times θα έπρεπε να ντρέπονται, όπως και ο άνθρωπος που έγραψε αυτό το ψευδές, γελοίο και άνανδρο άρθρο». Την ανάγκη να διαβεβαιώσει δημοσίως ότι δεν έγραψε το άρθρο αισθάνθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Δεν είναι δικό μου», έγραψε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και τέως διευθυντής της CIA από το Νέο Δελχί. «Προέρχομαι από ένα μέρος όπου, αν δεν είσαι σε θέση να εκτελέσεις την εντολή του ανωτέρου σου, δεν έχεις καμία εναλλακτική παρά να παραιτηθείς… Δεν θα έπρεπε να πάρουν στα σοβαρά τα λόγια ενός δυσαρεστημένου, κακού ηθοποιού και να τα βάλουν στην εφημερίδα τους», προσέθεσε. Λίγες ώρες αργότερα ήρθε και η σειρά του υπουργού Αμυνας Τζιμ Μάτις να δηλώσει, διά του εκπροσώπου του, ότι δεν έχει καμία σχέση με το επίμαχο δημοσίευμα.

Οπως σημειώνουν οι New York Times, η σουρεαλιστική αίσθηση ίντριγκας και πισώπλατων μαχαιρωμάτων στον Λευκό Οίκο του Τραμπ υπέβοσκε από τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του. Ωστόσο, ξέσπασε πλέον στη δημόσια συζήτηση μετά τις αλυσιδωτές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών. Προτού ακόμη δημοσιευθεί το ανώνυμο άρθρο, σάλο είχαν προκαλέσει οι προδημοσιεύσεις από το νέο βιβλίο του διάσημου δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ. Στο εν λόγω βιβλίο, που τιτλοφορείται «Φόβος – Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο», ανώτεροι αξιωματούχοι ρίχνουν φως στην «παρανοϊκή συμπεριφορά» του προέδρου και στις παρασκηνιακές κινήσεις κυβερνητικών στελεχών να τον βραχυκυκλώσουν. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι σύμβουλοι του Τραμπ απομακρύνουν από το γραφείο του σημαντικά έγγραφα, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να υπογράψει εξαιρετικά επιζήμιες αποφάσεις. Εξίσου σοβαρή ήταν η αποκάλυψη του ανώνυμου αρθρογράφου των New York Times σύμφωνα με την οποία υπήρξαν σκέψεις κυβερνητικών αξιωματούχων για κινήσεις καθαίρεσης του Τραμπ βάσει της 25ης τροπολογίας του αμερικανικού συντάγματος, που προβλέπει αυτή τη δυνατότητα εάν ο πρόεδρος είναι ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του λόγω σοβαρών προβλημάτων φυσικής ή ψυχικής υγείας.

Η χωρίς προηγούμενο «ανταρσία» στους κόλπους της κυβέρνησης εναντίον του εν ενεργεία προέδρου διχάζει τις πολιτικές και δημοσιογραφικές ελίτ. Ο Ντέιβιντ Φρομ από το περιοδικό The Atlantic, που υποστήριξε προεκλογικά τη Χίλαρι Κλίντον, έκανε λόγο για πρόκληση «συνταγματικής κρίσης», ενώ άλλοι αναλυτές εξέφρασαν τον φόβο ότι οι «αντάρτες» μπορεί, άθελά τους, να ενισχύσουν τις καταγγελίες του Τραμπ ότι είναι θύμα επιθέσεων από το «βαθύ κράτος». Αλλά και ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν, εκ των σκληροτέρων επικριτών του Τραμπ, καυτηρίασε την «ενεργή ανυπακοή» εις βάρος του εκλεγμένου προέδρου, αν και προσέθεσε ότι η δημοσιοποίηση του άρθρου έγινε «από αισθήματα αφοσίωσης προς την πατρίδα».

Οι γλωσσολόγοι

Ειδικοί γλωσσολόγοι ισχυρίζονται πως είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί ο συντάκτης, καθώς οι εμπειρογνώμονες σε πανεπιστήμια αλλά και στον ιδιωτικό τομέα έχουν εκπαιδευθεί να εντοπίζουν ανώνυμους συγγραφείς. «Παίρνουμε το επίμαχο έγγραφο και το συγκρίνουμε με γνωστά δείγματα», εξηγεί στην Washington Post ο Ρόμπερ Λέοναρντ, γλωσσολόγος στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα. Στα σόσιαλ μίντια οι χρήστες προσπαθούν να μαντέψουν ποιος είναι ο ανώνυμος συντάκτης, με βάση χαρακτηριστικά του κειμένου. Τα σενάρια ποικίλλουν, από την πρώτη κόρη Ιβάνκα Τραμπ μέχρι τον προσωπάρχη Τζον Κέλι. Οι γλωσσολόγοι προειδοποιούν, πάντως, ότι ίσως είναι πιο δύσκολο να βρεθεί ο δράστης, καθώς έχει παρεμβληθεί η διαδικασία της διόρθωσης από το αρμόδιο τμήμα των New York Times και το κείμενο δεν έχει δημοσιευθεί αυτούσιο, όπως γράφτηκε. «Είναι σαν να ανακατεύεις δακτυλικά αποτυπώματα», εξηγεί ο Λέοναρντ. «Δεν ξέρεις πάντα ποιος είναι ο αληθινός συντάκτης». Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες του Axios, οι συνήθεις ύποπτοι, που βρίσκονται πίσω από διαρροές, συχνά χρησιμοποιούν λόγια, φράσεις και ιδιωματισμούς άλλων συναδέλφων τους για να αποσείσουν τις ευθύνες από πάνω τους και να στρέψουν τις υποψίες σε άλλους. «Το πρόβλημα για τον πρόεδρο είναι ότι θα μπορούσαν να είναι τόσοι πολλοί», επισημαίνει κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί κανείς σε ένα πρόσωπο ως βασικό ύποπτο. Ολοι προσπαθούν, αλλά αυτό είναι αδύνατο», λέει. Πράγματι, το CNN έκανε λόγο για 13 υπόπτους, με βάση τις φατρίες, τις συμπάθειες, τις αντιπάθειες, τα κίνητρα και τις φιλοδοξίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή