Σε ρόλο γεφυροποιού ο Μάνφρεντ Βέμπερ

Σε ρόλο γεφυροποιού ο Μάνφρεντ Βέμπερ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτός προς όλες τις κατευθύνσεις, από τη φιλελεύθερη χριστιανοδημοκρατία της Μέρκελ μέχρι την εθνικιστική Δεξιά του Ορμπαν και την ξενοφοβική Λέγκα του Σαλβίνι, εμφανίζεται ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο 46χρονος συντηρητικός πολιτικός, ο οποίος έθεσε την περασμένη Τετάρτη υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν, καθώς η θητεία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ οδεύει προς τη λήξη της, εμφανίζεται ως γεφυροποιός ανάμεσα στα αντικρουόμενα ρεύματα που απειλούν να διχάσουν τη συντηρητική παράταξη ενόψει των ευρωεκλογών του 2019.

«Αν κοιτάξουμε το πολιτικό πανόραμα σήμερα, θα δούμε τον Σαλβίνι στην Ιταλία, τον Κατσίνσκι στην Πολωνία, τον Ορμπαν στην Ουγγαρία. Μπορεί να μη μας αρέσει, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ο Γερμανός πολιτικός. «Πιστεύω ότι είναι ανάγκη να καθήσουμε σε ένα τραπέζι και να πετύχουμε συμβιβασμούς», προσέθεσε ο Βέμπερ, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «γεφυροποιό». Επιχειρηματολογώντας υπέρ της ενότητας του ευρύτερου συντηρητικού χώρου, ο Γερμανός πολιτικός που προέρχεται από το CSU, το κόμμα των Βαυαρών (και εκ δεξιών) συμμάχων της Αγκελα Μέρκελ, σημείωσε: «Ας μην ξεχνάμε ότι το σημείο εκκίνησης για το Brexit ήταν η απόφαση του (τότε Βρετανού πρωθυπουργού) Ντέιβιντ Κάμερον να εγκαταλείψει το ΕΛΚ. Δεν θέλω αυτό να συμβεί και με άλλες χώρες».

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ασκήσει κριτική στο ΕΛΚ για την επαμφοτερίζουσα στάση του έναντι εθνικιστών πολιτικών που ανήκουν στις γραμμές του, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν. Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν, απάντησε: «Δεν μπορεί το ΕΛΚ να υποστηρίζει και τη Μέρκελ και τον Ορμπαν ταυτόχρονα. Οφείλει να διευκρινίσει τη στάση του».

Μέχρι στιγμής, ο Μάνφρεντ Βέμπερ έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη από τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, όπως και από τον Αυστριακό ομόλογό της Σεμπάστιαν Κουρτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή