Ο ΔΗΚΤΗΣ (09/09/18)

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο σύστημα φορολόγησης ακινήτων αναζητεί το ΥΠΟΙΚ

Ασκήσεις επί χάρτου από το οικονομικό επιτελείο, που αναζητεί νέο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων. Το νέο σύστημα σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει το ίδιο εισπρακτικό αποτέλεσμα, δηλαδή περί τα 2,65 δισ. ευρώ.

Στις σκέψεις είναι η επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ), ο οποίος θα επιβάλλεται στο σύνολο αυτής όπως γινόταν στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας εφαρμόσθηκε πρώτη φορά το 1997 και προέβλεπε υψηλό αφορολόγητο. Συγκεκριμένα, αφορούσε φορολογουμένους με ακίνητη περιουσία άνω των 243.600 ευρώ για τους άγαμους, 487.200 ευρώ για τους έγγαμους. Ο ΦΜΑΠ διατηρήθηκε αρκετά χρόνια και το 2009 επανήλθε ως φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ), που αρχικά είχε όριο τα 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία και άνω. Στη συνέχεια, το 2010 το όριο επιβολής φόρος ακίνητης περιουσίας υποχώρησε στις 300.000 ευρώ για να καταλήξει το 2011 στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία.

Την ενεργειακή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα Σκόπια μέσω της κατασκευής και λειτουργίας αγωγού φυσικού αερίου, σε περίπτωση που εφαρμοστεί η συμφωνία των Πρεσπών, ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκης ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο συνέδριο για την Ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε επίσης ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στον αγωγό East Med, εάν οι μελέτες καταλήξουν σε θετικές προβλέψεις.

«Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με Ισραήλ, Ιταλία και Κύπρο στον East Med, έναν αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Ευρώπη.

Εάν οι μελέτες καταλήξουν θετικά, στο έργο θα μετέχει και η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλαγές στα τμήματα ελέγχου της ΑΑΔΕ

Ερχονται αλλαγές στα τμήματα ελέγχου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να δημιουργηθούν αυτοτελή τμήματα τα οποία θα αναλάβουν το έργο του ελέγχου ξεχωριστών μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Επίσης θα δημιουργηθεί ένα ακόμα τμήμα που θα αφορά αποκλειστικά τον έλεγχο των φυσικών προσώπων, κυρίως εκείνων με μεγάλη περιουσία. Κάθε τμήμα θα έχει συγκεκριμένα κριτήρια για τον έλεγχο, τα οποία θα ακολουθούνται πιστά από όλους τους ελεγκτές χωρίς παρεκκλίσεις έτσι ώστε να μην ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, ανάλογα με τον ελεγκτή αλλά και τον ελεγχόμενο.

Στα υπουργεία οι μεταμνημονιακές συναντήσεις κυβέρνησης – θεσμών

Νέο σκηνικό από Δευτέρα στην πρώτη μεταμνημονιακή συνάντηση κυβέρνησης και θεσμών, σε σύγκριση με την τελευταία μνημονιακή τριετία. Το Χίλτον ως τόπος συναντήσεων υπουργών με επικεφαλής των θεσμών τελείωσε και συμφωνήθηκε αυτές να γίνονται στα υπουργεία, κανονικά, όπως και τα πρώτα μνημονιακά χρόνια. Να θυμίσουμε ότι το Χίλτον βρέθηκε σαν λύση επειδή δήθεν η κυβέρνηση Σύριζα και ιδίως ο Γ. Βαρουφάκης δεν ήθελαν τους δανειστές στα υπουργεία σαν τοποτηρητές. Στη συνέχεια πάντως βολεύτηκαν μια χαρά οι θεσμοί, αφού μπορούσαν να δουλεύουν εκεί που έμεναν και να αισθάνονται και ασφαλέστεροι. Αλλαγές θα υπάρχουν πάντως και στις ισορροπίες μεταξύ των θεσμών. Η Κομισιόν εμφανίζεται με ενισχυμένο ρόλο –και ευρύτερη αντιπροσώπευση, περιλαμβανομένου του γραφείου της στην Αθήνα–, η ΕΚΤ δηλώνει ότι θα περιοριστεί πλέον κυρίως στα θέματα της αρμοδιότητάς της και όσο για το ΔΝΤ προβλέπεται κυρίως συμβουλευτικός ρόλος, αν και δεν μας έχει συνηθίσει να μένει στο περιθώριο. Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές αυτό θα ακούν. Θα έχει ενδιαφέρον…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή