Με «λουκέτο» στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια προειδοποιεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Επικίνδυνο για την υγεία κρίθηκε το hotspot

Με «λουκέτο» στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια προειδοποιεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Επικίνδυνο για την υγεία κρίθηκε το hotspot

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον θεωρείται το κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια Λέσβου σύμφωνα με αιτιολογημένη γνωμοδότηση- εισήγηση της διεύθυνσης δημόσιας υγείας της Π.Ε. Λέσβου, η οποία βασίστηκε σε εκθέσεις αυτοψίας υπαλλήλων του τμήματος περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Λέσβου.

Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχετικό κείμενο ο χώρος θεωρείται ακατάλληλος καθώς «στην είσοδο του κέντρου διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη διαρροή λυμάτων, τα οποία οδηγούνται στον παρακείμενο χείμαρρο ανεπεξέργαστα και μέρος από αυτά διοχετεύονται και στο δρόμο. Επιπλέον διαπιστώθηκε διαρροή λυμάτων σε άλλο σημείο του χειμάρρου από σπασμένους αγωγούς αποχωρητηρίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία και κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον γενικότερα. Διαπιστώθηκε ότι ο χώρος παρουσιάζει συνθήκες συγχρωτισμού (λόγω μεγάλου αριθμού πληθυσμού προσφύγων-μεταναστών) στους χώρους διαμονής τους (έως 15 άτομα στους οικίσκους και έως 150 σε κάθε σκηνή) με κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών. Επίσης διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία και ύπαρξη εντόμων υγειονομικής σημασίας (μυγών) λόγω της αδυναμίας επιμελούς καθαριότητα των χώρων διαμονής».

Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, τάσσεται προθεσμία 30 ημερών (ημερολογιακών) στο αρμόδιο υπουργείο, για την αποκατάσταση όλων των σχετικών προβλημάτων, όπως αυτά λεπτομερώς αναφέρονται στη σχετική απόφαση.

Μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας αυτής, έστω και για ένα εκ των αναφερομένων προβλημάτων, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα προβεί στην απαγόρευση λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια Λέσβου κατά τα προβλεπόμενα από τον Νόμο.

Επισυνάπτεται η απόφαση. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή