Τραμπ κατά του κλίματος

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Δώρο» αξίας μισού δισ. δολαρίων στις εξορυκτικές βιομηχανίες προσέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επιτρέποντας μία ακόμη «δολοφονία» του εύθραυστου κλίματος της γης. Μετά το πράσινο φως για μεγαλύτερη ρύπανση από οχήματα και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ήρθε η ώρα των ρύπων που εκλύονται από την εξορυκτική βιομηχανία.

Περίπου το 30% του μεθανίου που εκλύεται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα προέρχεται από τη διαδικασία εξόρυξης και μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Διαρροές μεθανίου μπορεί να παρατηρηθούν ανά πάσα στιγμή, σε όλη την έκταση του δικτύου, πρόβλημα ιδιαίτερα σοβαρό εξαιτίας της ικανότητας του μεθανίου να εγκλωβίζει μεγάλα ποσά ηλιακής ενέργειας (το μεθάνιο είναι 25 φορές ισχυρότερο, ως αέριο του θερμοκηπίου, από το διοξείδιο του άνθρακα).  Οι νέοι, χαλαρότεροι κανονισμοί, επιτρέπουν στις εταιρείες να ελέγχουν το δίκτυο κάθε ένα ή δύο χρόνια, αντί κάθε εξάμηνο, όπως ίσχυε με βάση κανόνες που υιοθετήθηκαν επί προεδρίας Ομπάμα, το 2016. Τότε, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος των ΗΠΑ είχε υπολογίσει ότι οι εντατικότεροι έλεγχοι θα κοστίσουν συνολικά 530 εκατ. δολ. στις πετρελαϊκές εταιρείες ώς το 2025. Αν οι κανόνες τροποποιηθούν σύμφωνα με το σχέδιο που διέρρευσε χθες, οι εταιρείες θα εξοικονομήσουν το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού.

Ειδικοί στην παραγωγή πολιτικής έχουν εντυπωσιαστεί με τις χειρουργικής ακρίβειας παρεμβάσεις της κυβέρνησης Τραμπ για την αποδιάρθρωση της περιβαλλοντικής προστασίας. «Σε άλλους τομείς, όπως η μετανάστευση και η υγεία, φαίνεται ότι ο Τραμπ έφερε στην κυβέρνηση ιδεολόγους που δεν γνωρίζουν αρκετά για το πώς κινούνται τα γρανάζια της πολιτικής», είπε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» η Σεσίλια Μουνιόζ, διευθύντρια του συμβουλίου εσωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου επί Μπαράκ Ομπάμα. «Αλλά στην κλιματική αλλαγή και στην ενέργεια έχουν μπει στις κατάλληλες θέσεις άνθρωποι που ξέρουν ακριβώς τι κάνουν και γνωρίζουν ακριβώς πού είναι οι μοχλοί για την αλλαγή πολιτικής».

Συμφωνία του Παρισιού

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την υπογραφή των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αφήνοντας μεμονωμένες αμερικανικές πολιτείες ή δήμους να καταβάλουν τις δικές τους προσπάθειες. Χθες, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Μπομπ Μπράουν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο γίνονται αυστηρότεροι οι στόχοι της πολιτείας για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Η Καλιφόρνια, πέμπτη σε μέγεθος οικονομία του πλανήτη, δεσμεύεται ώς το 2030 να καλύπτει το 60% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές και ώς το 2050 να απεξαρτηθεί εντελώς από τα ορυκτά καύσιμα.

Παρά τα παραδείγματα προόδου, ωστόσο, οι ενέργειες που απαιτούνται για την αποφυγή της κλιματικής καταστροφής είναι πολύ πιο συστηματικές. «Αν δεν αλλάξουμε πορεία ώς το 2020, κινδυνεύουμε να μην μπορούμε πια να αποτρέψουμε την ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή», δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. «Η κλιματική αλλαγή είναι το καθοριστικότερο ζήτημα του καιρού μας και βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή». Ο Γκουτιέρες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της συνόδου που θα διεξαχθεί αργότερα φέτος στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, ώστε να εκτιμηθεί η πρόοδος των χωρών ως προς τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν με την συμφωνία του Παρισιού. «Είναι πάρα πολλοί οι ηγέτες που έχουν αρνηθεί να ακούσουν», προσέθεσε ο Γκουτιέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή