Χιλιάδες παιδιά κακοποιήθηκαν από Γερμανούς ιερείς

Χιλιάδες παιδιά κακοποιήθηκαν από Γερμανούς ιερείς

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΑΧΟ. Περισσότερα από 3.000 παιδιά φέρονται να έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από Γερμανούς ρωμαιοκαθολικούς ιερείς μεταξύ 1946 και 2014, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία στο παρελθόν είχε αποκρύψει επιμελώς τα περιστατικά αυτά.

Η έρευνα έδειξε ότι τουλάχιστον 3.677 παιδιά, στην πλειονότητά τους αγόρια ηλικίας κάτω των 13 ετών, έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από 1.670 ιερείς. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν κατόπιν τριετούς έρευνας που πραγματοποίησε ομάδα ερευνητών των Πανεπιστημίων του Μάνχαϊμ, της Χαϊδελβέργης και του Γκίσεν. Οι ερευνητές εξέτασαν 38.000 φακέλους και χειρόγραφα από 27 γερμανικές ενορίες.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία «κατέστρεψε ή παραποίησε» πολλά έγγραφα που αποδείκνυαν τη δραστηριότητα αυτή των ιερέων, σε μια προσπάθεια να εξαφανίσει τα ίχνη των αδικημάτων. Η έκθεση δείχνει επίσης ότι οι κατηγορούμενοι ιερείς εξασφάλιζαν συχνές μεταθέσεις, χωρίς οι πιστοί των νέων ενοριών να γνωρίζουν για την παιδεραστική δράση τους.

Συνολικά, μόλις το ένα τρίτο των υπόπτων για παιδεραστία αντιμετώπισε διώξεις από την εκκλησιαστική δικαιοσύνη, ενώ οι ποινές –στις λίγες περιπτώσεις που επιβλήθηκαν– υπήρξαν ιδιαιτέρως επιεικείς.

Σύνοδος επισκόπων

Στο μεταξύ, παγκόσμια σύνοδο ρωμαιοκαθολικών επισκόπων συγκάλεσε στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος για τον Φεβρουάριο του 2019, με κύριο θέμα συζήτησης την προστασία των ανηλίκων και το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ρωμαιοκαθολικούς ιερείς.

Η Εκκλησία αντιμετωπίζει σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης στις ΗΠΑ, στη Χιλή, στην Αυστραλία και στη Γερμανία, μεταξύ άλλων. Στις ΗΠΑ, η δικαιοσύνη διαπίστωσε ότι 301 ιερείς στην πολιτεία Πενσιλβάνια κακοποίησαν σεξουαλικά ανηλίκους.

Τον περασμένο μήνα, ο αρχιεπίσκοπος Κάρλο Μαρία Βιγκάνο κάλεσε σε επιστολή του τον Ποντίφικα να υποβάλει παραίτηση για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στην Πενσιλβάνια και για την αποσιώπηση των ευθυνών του καρδιναλίου της Ουάσιγκτον Θίοντορ Μακάρικ.Ο Βιγκάνο αναφέρει στην επιστολή του ότι ο Μακάρικ, εκτός από τη συγκάλυψη των κρουσμάτων στην Πενσιλβάνια, είχε κακοποιήσει σεξουαλικά νεαρούς δόκιμους ιερείς στην Ουάσιγκτον.

Ο Μακάρικ, που «καταδικάσθηκε» από τον Πάπα Φραγκίσκο να διάγει βίο απομόνωσης στο Βατικανό, υποστηρίζει ότι δεν θυμάται τίποτα από την περίοδο αυτή της ζωής του.

Αντίστοιχες κατηγορίες αντιμετωπίζει, όμως, και ο διάδοχος του Μακάρικ στην Ουάσιγκτον, ο καρδινάλιος Ντόναλντ Βουρλ, ο οποίος φέρεται να διαχειρίσθηκε πλημμελώς καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων ενόσω ήταν επίσκοπος του Πίτσμπουργκ –και υφιστάμενος του Μακάρικ– μεταξύ 1988 και 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή