ΗΠΑ: Ανοίγει υπόθεση διακρίσεων

ΗΠΑ: Ανοίγει υπόθεση διακρίσεων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταγγελία σιωνιστικής οργάνωσης από το 2011, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Παιδείας της κυβέρνησης Ομπάμα είχε επιτρέψει τη δημιουργία αντισημιτικού κλίματος στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς του Νιου Τζέρσεϊ, επανέφερε η υπηρεσία προστασίας πολιτικών δικαιωμάτων του υπουργείου.

Η πρωτοβουλία αυτή του αρμόδιου υφυπουργού Κένεθ Μάρκους, γνωστού για την αντίθεσή του στα δικαιώματα των Παλαιστινίων, σηματοδοτεί σημαντική μετατόπιση στην εφαρμογή της νομοθεσίας υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ υιοθετεί –έστω και έμμεσα– αμφιλεγόμενη ερμηνεία του αντισημιτισμού, η οποία στοχεύει τους αντιπάλους του σιωνισμού και χαρακτηρίζει τον εβραϊσμό όχι μόνο θρησκεία, αλλά και εθνική καταγωγή.

Σε επιστολή του προς τη σιωνιστική οργάνωση των ΗΠΑ, ο κ. Μάρκους αναφέρει ότι σκοπεύει να καταργήσει απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα, επανεξετάζοντας την καταγγελία της σιωνιστικής οργάνωσης κατά του Ράτγκερς, υπό το πρίσμα της διάκρισης εναντίον μελών εθνότητας. Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει τον εβραϊσμό ως εθνότητα και υιοθετεί την αμφιλεγόμενη ερμηνεία του αντισημιτισμού ως την «άρνηση του δικαιώματος των Εβραίων για αυτοδιάθεση και τον χαρακτηρισμό του Ισραήλ ως ρατσιστικού κράτους».

Σύμφωνα με μέλη της αραβικής κοινότητας των ΗΠΑ, η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει τον αγώνα των Παλαιστινίων αντισημιτικό.

Η αρχική καταγγελία έγινε το 2011, όταν το Ράτγκερς προσπαθούσε να διαχειριστεί τις εντάσεις γύρω από το κίνημα BDS (μποϊκοτάζ, αποφυγή επένδυσης και επιβολή κυρώσεων κατά του Ισραήλ), που συγκλόνιζε πολλά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ.

«Αυτό που φοβόμασταν έγινε. Ο Μάρκους έχει μακρά ιστορία άσκησης πίεσης πάνω σε πανεπιστήμια, κατά της ελευθερίας του λόγου», λέει ο Ραχούλ Σακσένα, στέλεχος οργάνωσης υπέρ των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία του κ. Μάρκους εξέφρασε πρόσφατα ο πρόεδρος της σιωνιστικής οργάνωσης των ΗΠΑ, Μόρτον Κλάιν, λέγοντας: «Χρειάστηκε ένας ηγέτης όπως ο Κένεθ Μάρκους για να ακουστεί η ένσταση της οργάνωσής μας και για να υιοθετηθεί επιτέλους ο ορθός ορισμός του αντισημιτισμού. Οργανώσεις μίσους, όπως οι Φοιτητές Υπέρ της Δικαιοσύνης στην Παλαιστίνη, προσπαθούν να πείσουν ότι οι επιθέσεις τους κατά του σιωνισμού είναι θεμιτές πολιτικές απόψεις. Οι επιθέσεις αυτές είναι στην πραγματικότητα προκάλυμμα αντι-εβραϊκού μίσους».

Με τον διορισμό του κ. Μάρκους είχαν διαφωνήσει δημόσια περισσότερες από 60 οργανώσεις υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων, καταγγέλλοντας τις προτάσεις του για περιστολή της προστασίας των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, μεταξύ άλλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή