Προπονείται η ελληνική ομάδα χάκερ για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας

Προπονείται η ελληνική ομάδα χάκερ για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομάδα των νεαρών χάκερ που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας «European Cyber Security Challenge 2018» έχει συσταθεί και προπονείται.

Ο διαγωνισμός ECSC '18 αποσκοπεί στην ανάδειξη μιας νέας γενιάς ταλέντων στο χώρο της προστασίας και της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων και θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 15-17 Οκτωβρίου στο Λονδίνο. 

Αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA-European Union Agency for Network and Information Security), ο οποίος λειτουργεί ως το κέντρο εμπειρογνωμοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ασφάλειας των δικτύων και πληροφοριών.

Η ελληνική αποστολή, η οποία υποστηρίζεται και φέτος από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, συγκροτήθηκε -όπως και πέρυσι- με ευθύνη του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Χρήστο Ξενάκη.

Η ομάδα αποτελείται από δέκα νέους 14 έως 25 ετών, οι οποίοι ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους στον προκριματικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Από τότε μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, τα παιδιά που προκρίθηκαν, ξεκίνησαν εντατικές προπονήσεις, με δοκιμασίες «χάκινγκ» και εκπαίδευση, η οποία είχε ως στόχο την ενημέρωση και την εξάσκησή τους στις σύγχρονες απειλές, τα κενά ασφαλείας και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι χάκερ για την παράκαμψη των συστημάτων ασφάλειας.

Στη φετινή ομάδα συμμετέχουν επαγγελματίες και μη χάκερ, ερευνητές ασφαλείας, αλλά και μαθητές, που ασχολούνται με το χάκινγκ. Η προετοιμασία των συμμετεχόντων συντονίζεται από τον Κωνσταντίνο Βαβούση, διευθυντή του Secnews.gr και πραγματοποιείται από ειδικούς της κοινότητας χάκερ «Hack the box community» και της ομάδας Greunion. Ενεργή συμμετοχή στην οργάνωση και στο σχεδιασμό της εκπαίδευσης της ομάδας έχουν, επίσης, τα στελέχη της ADACOM και της εταιρείας UBITECH. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής συνεχίζουν να προπονούνται, ώστε να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους μέχρι την διεξαγωγή του διαγωνισμού τον Οκτώβριο στο Λονδίνο.

Ο πρώτος διαγωνισμός «European Cyber Security Challenge» πραγματοποιήθηκε το 2015 στη Λουκέρνη της Ελβετίας με τη συμμετοχή έξι ομάδων προερχόμενων από κράτη, το 2016 ο διαγωνισμός διεξήχθη στη Γερμανία με τη συμμετοχή δέκα εθνικών ομάδων, ενώ πέρυσι πραγματοποιήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας με τη συμμετοχή 15 ομάδων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή