Η Μόσχα κατηγορεί το Ισραήλ για την κατάρριψη του αεροσκάφους

Η Μόσχα κατηγορεί το Ισραήλ για την κατάρριψη του αεροσκάφους

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ισραήλ επέρριψε η Μόσχα την ευθύνη για την κατάρριψη ενός αναγνωριστικού της αεροπλάνου στη Μεσόγειο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει».

Οπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το αεροσκάφος Il-20 καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικά πυρά του συριακού στρατού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα 15 μέλη του πληρώματό του.

Η Μόσχα επεσήμανε ότι θεωρεί υπεύθυνο το Ισραήλ καθώς την ώρα του συμβάντος ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυαν επίθεση εναντίον συριακών στόχων στη Λαττάκεια και ενημέρωσαν σχετικά τον ρωσικό στρατό μόλις ένα λεπτό νωρίτερα, γεγονός που «δεν επέτρεψε στο ρωσικό Il-20 να πετάξει σε ασφαλή περιοχή», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ίγκορ Κονασένκοφ.

Κατηγόρησε μάλιστα τους πιλότους των ισραηλινών F-16 ότι σκοπίμως έθεσαν σε κίνδυνο το ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος καθώς κρύφτηκαν πίσω από το σήμα ραντάρ του ρωσικού αεροσκάφους, βάζοντάς το με αυτό τον τρόπο στο στόχαστρο «των πυρών της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας».

«Θεωρούμε εχθρικές αυτές τις προκλήσεις από την πλευρά του Ισραήλ» και «διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε με τον δέοντα τρόπο», προειδοποίησε ο Κονασένκοφ.

«Τα ισραηλινά αεροσκάφη δημιούργησαν σκοπίμως μια επικίνδυνη κατάσταση για τα πλοία και τα αεροσκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή. Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν η γαλλική φρεγάτα Auvergne και πολύ κοντά στο Il-20», συνέχισε.

Το Ilouchine-20 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ χθες το βράδυ όταν βρισκόταν 35 χιλιόμετρα από τις συριακές ακτές την ώρα που τέσσερα ισραηλινά F-16 εξαπέλυαν επίθεση εναντίον συριακών στρατιωτικών υποδομών στην επαρχία Λαττάκεια.

Οι επιχειρήσεις αναζήτησης του αεροσκάφους και των μελών του πληρώματός του συνεχίζονται, διαβεβαίωσε ο ρωσικός στρατός.

Επικοινωνία Σόιγκου – Λίμπερμαν

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε στη διάρκεια επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αβίγκντορ Λίμπερμαν ότι η ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Il-20 είναι αποκλειστικά του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Ο Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι «η ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και τον θάνατο του πληρώματός του είναι αποκλειστικά στην ισραηλινή πλευρά», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε ότι οι ανεύθυνες ενέργειες της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας οδήγησαν στη χθεσινή τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 15 Ρώσους στρατιώτες.

«Οι ενέργειες του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα της ρωσο-ισραηλινής συνεργασίας και διατηρούμε το δικαίωμα (να λάβουμε) περαιτέρω αντίμετρα», τόνισε ο Σόιγκου στη συνομιλία του με τον Λίμπερμαν.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ζητήσει επανειλημμένα από την ισραηλινή πλευρά να απέχει από επιθέσεις στο συριακό έδαφος, οι οποίες απειλούν την ασφάλεια των Ρώσων στρατιωτών», κατέληξε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Εξάλλου το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία του για το συμβάν.

Ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα εξετάζει την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι θα κάνει περισσότερες δηλώσεις αργότερα. Όμως πρόσθεσε ότι η θέση της Ρωσίας έχει ήδη παρουσιαστεί μέσω του υπουργείου Άμυνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή