Ερευνα: Μόλις ένας στους πέντε ανθρώπους θα ήθελε να είναι αθάνατος

Ερευνα: Μόλις ένας στους πέντε ανθρώπους θα ήθελε να είναι αθάνατος

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις ένας στους πέντε ανθρώπους (21%) θα ήθελε να ζει για πάντα, εάν η επιστήμη του έδινε τη δυνατότητα να είναι αθάνατος. Αυτό δείχνει μια νέα έρευνα, η οποία έγινε στη Βρετανία, για λογαριασμό του περιοδικού «New Scientist», σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.026 ενηλίκων.

Εκτός από το 21% που απάντησε «πολύ πιθανό« έως «σίγουρο» ότι θα αποδεχόταν την προσφορά της αθανασίας, ένα30% είπε ότι υπάρχει μια πιθανότητα να εξέταζε μια τέτοια δυνατότητα να ζήσει για πάντα. Αλλά σχεδόν οι μισοί (44%) δήλωσαν ξεκάθαρα ότι «πρέπει να αποδεχθούμε τη φυσική διάρκεια της ζωής», συνεπώς προτιμούν να πεθάνουν.

Το 58% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι «η επιμήκυνση του προσδόκιμου της ζωής είναι καλό πράγμα». Ήδη, κατά τα τελευταία 200 χρόνια, η μέση διάρκεια της ανθρώπινης ζωής έχει περίπου διπλασιασθεί στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες λόγω διαδοχικών βελτιώσεων στο

επίπεδο της διατροφής, της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης.

Οι επιστήμονες όμως διαφωνούν κατά πόσο οι άνθρωποι έχουν σχεδόν «πιάσει ταβάνι» ή υπάρχουν και άλλα περιθώρια να αυξηθεί από μόνη της η διάρκεια του βίου, χωρίς παρεμβάσεις. Από την άλλη, ενώ οι άνθρωποι τείνουν να ζουν ολοένα περισσότερο, τα χρόνια ζωής με σχετικά καλή υγεία δεν έχουν διαχρονικά αυξηθεί στον ίδιο βαθμό που έχει αυξηθεί η διάρκεια της ζωής.

Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει ότι τέσσερα πράγματα είναι αυτά που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα έχουν την μεγαλύτερη επίπτωση στην κοινωνία και στην ανθρώπινη ζωή: η γενετική μηχανική, η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή και ο καρκίνος.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εμφανίσθηκε αισιόδοξη ότι τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη των νέων τεχνολογιών θα είναι μεγαλύτερα από τα μειονεκτήματα και τους κινδύνους. Το 53% δηλώνουν υπέρ της γενετικής μηχανικής/βιοτεχνολογίας (κυρίως ως ελπίδα για νέες θεραπείες ασθενειών). Για την τεχνητή νοημοσύνη το 30% «ψηφίζουν» υπέρ, το 24% κατά και οι υπόλοιποι δεν είναι βέβαιοι.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να νικηθεί ο καρκίνος, ενώ το 69% τάσσεται υπέρ των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, με το σκεπτικό κυρίως ότι θα βοηθήσουν στη διατροφή της ανθρωπότητας.

Από όλα τα θέματα, την μεγαλύτερη απαισιοδοξία για το μέλλον προκαλεί η κλιματική αλλαγή, με τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων να τη θεωρούν απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το κοινό (τουλάχιστον το βρετανικό) υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό τη νομιμοποίηση της ευθανασίας, την απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα και τον υποχρεωτικό (όχι προαιρετικό) εμβολιασμό των παιδιών.

Μοιρασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη στο κατά πόσο θα πρέπει να «αναστηθεί» μέσω γενετικής μηχανικής κάποιο εξαφανισμένο πια είδος ζώου, π.χ. το μαμούθ (το ένα τρίτο είναι υπέρ και το ένα τρίτο κατά).

Ακόμη, φόβοι εκφράζονται κατά πλειοψηφία, για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (λόγω διασποράς ψευδών ειδήσεων, του ρόλου των «τρολ», της εθιστικής επίδρασης στους νέους κ.α.), για τα drones και για τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα, ενώ αντίθετα θετική είναι η άποψη των περισσοτέρων για την εικονική/επαυξημένη πραγματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή