Δημοσκόπηση: «Οι Ευρωπαίοι λένε “ναι” στους πρόσφυγες»

Δημοσκόπηση: «Οι Ευρωπαίοι λένε “ναι” στους πρόσφυγες»

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Παρά τις αντιμεταναστευτικές κορώνες των τελευταίων ετών, η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Pew αποδέχεται την είσοδο στη χώρα ανθρώπων που ζητούν άσυλο. Παράλληλα, η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι διαφωνεί με τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση διαχειρίστηκε την κρίση το 2015. Στη Γερμανία το 82% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της εισόδου στη χώρα ανθρώπων που αναγκάστηκαν να διαφύγουν από τη χώρα τους λόγω βιαιοτήτων. Στη Σουηδία, το ποσοστό αυτό είναι 81%. Το ινστιτούτο σημείωσε ότι στις χώρες αυτές η στάση απέναντι στους πρόσφυγες είναι πιο θετική τώρα απ’ ό,τι ήταν το 2015, στο αποκορύφωμα του προσφυγικού ρεύματος.

Στην Ελλάδα, υπέρ της αποδοχής προσφύγων τάσσεται το 69% και κατά το 27%, ενώ στην Ιταλία υπέρ το 56% και κατά το 32%. Η ευρωπαϊκή χώρα με το μικρότερο ποσοστό αποδοχής είναι η Ουγγαρία (32%). Σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται η αποδοχή προσφύγων και στο Ισραήλ (37%) και στη Ρωσία (41%). Στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ, ποσοστό 66% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την αποδοχή προσφύγων, ενώ ποσοστό 29% διαφωνεί.

Ποσοστό διαφωνίας

Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., το ποσοστό διαφωνίας με τους ευρωπαϊκούς χειρισμούς στην κρίση κυμαίνεται από 66% στη Γερμανία και τη Βρετανία έως 78% στην Ιταλία και 92% στην Ελλάδα. Το Σαββατοκύριακο, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι υποστήριξε ότι η Ευρώπη «δεν χρειάζεται νέους σκλάβους για να αντικαταστήσει τα παιδιά που δεν γεννάει πια», σχόλιο που προξένησε την έντονη αντίδραση της Αφρικανικής Ενωσης.

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας, οι χαρακτηρισμοί δεν θα λύσουν τις προκλήσεις της μετανάστευσης», ανέφερε το ανακοινωθέν της Αφρικανικής Ενωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή