Μετά το εμπάργκο στην ΕΡΤ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορούμε να διαφωνήσουμε με την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να απέχει από τα πάνελ και τις εκπομπές της ΕΡΤ για λόγους τακτικής, αλλά όχι για λόγους αρχής. Κι αυτό διότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα παραβίασης της ελευθερίας του λόγου. Οι σχολιαστές της Δημόσιας (τάχα μου) Τηλεόρασης μπορούν να λένε ό,τι θέλουν –ακόμη και πράγματα που δεν γνωρίζουν– και οι άλλοι μπορούν να κόψουν την καλημέρα στους ίδιους και στα αφεντικά τους. Θα διαφωνήσουμε για λόγους τακτικής, όχι διότι έχουμε να κάνουμε με «Δημόσια» Τηλεόραση· δεν είναι καν κρατική αλλά έχει γίνει ακραίως κομματική. Η κίνηση όμως της Ν.Δ., όπως και του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΚΑΪ, θυμίζει το ανέκδοτο με τον απατημένο σύζυγο, που κόβει τ’ αχαμνά του για να εκδικηθεί τη μοιχό σύζυγό του. Η μόνη διαφορά είναι ότι τον ΣΚΑΪ προτιμούν οι περισσότεροι τηλεθεατές, ενώ για την ΕΡΤ αδιαφορεί το 98% των Ελλήνων.

Μέσα, όμως, από αυτή την κρίση προκύπτει κάτι καλό και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός θυμήθηκε πως υπάρχει μια κρατική τηλεόραση, που κάθε νοικοκυριό χρηματοδοτεί με τρία ευρώ μηνιαίως, και ξανασυζητάμε ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της. Καλύτερο όλων είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, και ο όρος να επιστρέψει στα τραπέζια του αμαρτωλού καναλιού, για διοίκηση της ΕΡΤ με διακομματική αποδοχή. Αυτό βεβαίως έπρεπε να είναι ο άτυπος κανόνας αλλά τώρα, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, πρέπει να το διεκδικήσουν όλα τα κόμματα. Η ΕΡΤ δεν πρόκειται ποτέ να γίνει «Δημόσια» Τηλεόραση, όσο οι εκλεκτοί κάθε κυβέρνησης τη διοικούν. Και συνήθως οι εκλεκτοί των κυβερνήσεων δεν επιλέγονται με τα προσόντα τους αλλά με την αγάπη που τρέφουν στους κυβερνώντες· στην περίπτωση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με το μίσος που τρέφουν στους αντιπάλους των κυβερνώντων.

Κακά τα ψέματα. Τα ελεγχόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης ήταν ο μακρύς προπαγανδιστικός βραχίονας όλων των κυβερνήσεων. Ποτέ όμως δεν έφτασαν στη σημερινή κατάντια. Το ΑΠΕ πάντα «στρογγύλευε» προς όφελος των κυβερνήσεων τις ειδήσεις, ποτέ όμως δεν αναμετέδιδε fake news όπως ότι «οι θεσμοί συμφώνησαν να μην περικοπούν οι συντάξεις και γι’ αυτό ενημέρωσαν τα κόμματα στις συναντήσεις που είχαν». Η ΕΡΤ πάντα γλυκοκοίταζε προς την κυβέρνηση, αλλά οι δημοσιογράφοι είχαν την ευπρέπεια να μη ρίχνουν χολή προς την αντιπολίτευση και μάλιστα με ψευδεπίγραφες αναφορές. Αν μη τι άλλο, φρόντιζαν να μη χαρακτηριστούν προπαγανδιστές της κυβέρνησης που διαχειρίζεται το ταμείο της εταιρείας.

Είναι, λοιπόν, χρυσή ευκαιρία να αποκτήσουμε επιτέλους «Δημόσια Τηλεόραση» στη χώρα. Αρκεί και τα υπόλοιπα κόμματα να υιοθετήσουν την πρόταση περί διοίκησης διακομματικής αποδοχής. Ακόμη και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Διότι –στο κάτω κάτω της γραφής– για πόσο θα είναι ακόμη κυβέρνηση;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή