Λιγότερο εμπόριο, χαμηλότερη ανάπτυξη για την παγκόσμια οικονομία

Λιγότερο εμπόριο, χαμηλότερη ανάπτυξη για την παγκόσμια οικονομία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας έφτασε στο αποκορύφωμά του το 2018, πάρα την κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης και την αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές, ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, αναθεωρώντας προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη. Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,7% το 2018 και το 2019, ενώ είχε αναπτυχθεί κατά 3,6% το 2017, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Στην προηγούμενη πρόβλεψη που είχε γίνει τον Μάιο, ο διεθνής οργανισμός είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 3,8% για το 2018 και 3,9% για το 2019. Ωστόσο, χθες αναθεώρησε λέγοντας πως στο μεσοδιάστημα ο ρυθμός ανάπτυξης έχει ήδη φτάσει στο αποκορύφωμά του. Κατά τον ΟΟΣΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης του εμπορίου, το οποίο αποτελεί τα τελευταία χρόνια τη βασική αιτία για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, έχει επιβραδυνθεί το 2018 γύρω στο 3% όταν είχε καταγραφεί το 2017 στο 5%. Αιτία της επιβράδυνσης είναι η ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των βασικών εμπορικών τους εταίρων, η οποία έχει επηρεάσει αρνητικά την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις. «Οι παραγγελίες για εξαγωγές έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζονται, κάτι που συμβαίνει για αρκετούς μήνες, και αυτό σημαίνει πως θα συνεχιστεί η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του εμπορίου», δήλωσε χθες η Λoράνς Μπον, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ. «Βλέπουμε πως η άνοδος του προστατευτισμού έχει αρχίσει να πλήττει την ανάπτυξη», πρόσθεσε. Αν και οι ΗΠΑ αποτελούν την πηγή της έντασης στο εμπόριο, η οικονομία τους προβλέπεται πως θα αναπτυχθεί ταχύτερα από την οικονομία κάθε άλλης μεγάλης ανεπτυγμένης χώρας, χάρη στη μείωση της φορολογίας και την αύξηση των κρατικών δαπανών.

Οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ διατήρησαν αμετάβλητη, στο 2,9%, την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το 2018, αν και αναθεώρησαν ελαφρώς προς το χειρότερο την πρόβλεψη για το 2019 στο 2,7% από 2,8% που προέβλεπαν τον Μάιο. Κατά τον ΟΟΣΑ, η αύξηση των δασμών για εισαγόμενα προϊόντα που αποφάσισε η κυβέρνηση Τραμπ έχει αρχίσει να επηρεάζει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και προέβλεψε πως οι δασμοί που έχουν ήδη επιβληθεί θα αυξήσουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ κατά 0,3-0,4 τοις εκατό. Παράλληλα, οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ επισημαίνουν πως η υποχώρηση της ισοτιμίας του γουάν έχει βοηθήσει μέχρι στιγμής την Κίνα–η οποία δεν είναι μέλος του ΟΟΣΑ– να απορροφήσει την επίπτωση της επιβολής υψηλότερων δασμών από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να διατηρήσουν αμετάβλητη την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας στο 6,7% το 2018 και στο 6,4% το 2019. Η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού και η ενίσχυση του δολαρίου έχουν προκαλέσει προβλήματα σε αναδυόμενες οικονομίες όπως αυτή της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Τουρκίας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις για αυτές τις χώρες.

Η Μπον δήλωσε πως ο ΟΟΣΑ δεν προβλέπει αυτές οι δυσκολίες να εξελιχθούν σε πλήρους έκτασης κρίση των αναδυόμενων αγορών, όπως είχε συμβεί το 1998, διότι οι χώρες αυτές διαθέτουν σήμερα ισχυρότερα οικονομικά. Οσον αφορά την Ευρωζώνη, η υποχώρηση της εξωτερικής ζήτησης σημαίνει πως η οικονομία δεν θα τα πάει τόσο καλά όσο είχε προβλεφθεί. Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς το χειρότερο, στο 2% από 2,2%, την πρόβλεψη για το 2018 και στο 1,9% από 2,1% για το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή