Μήνυμα ExxonMobil προς την Τουρκία: «Χαρούμενοι που είμαστε στην Κύπρο»

Μήνυμα ExxonMobil προς την Τουρκία: «Χαρούμενοι που είμαστε στην Κύπρο»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αντιπρόεδρος της ExxonMobil Exploration για Ελλάδα, Ρωσία και Κασπία Τρίσταν Άσπρεϊ,κληθείς να σχολιάσει τις απειλές της Τουρκίας, ο Αντιπρόεδρος της ExxonMobil είπε ότι η εταιρεία ήταν ενήμερη για την «ιδιαίτερη» γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή από την αρχή.

Μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ που διοργάνωσε στη νέα έδρα του Bloomberg στο Λονδίνο ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων, ο Άσπρεϊ πρόσθεσε ότι γεωπολιτική κατάσταση είναι ένα θέμα του οποίου η λύση αφορά τις κυβερνήσεις. «Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε στην Κύπρο», συμπλήρωσε.

Ο Αντιπρόεδρος της ExxonMobil Exploration είπε ακόμα ότι η εταιρεία βρίσκεται στα τελικά στάδια προετοιμασίας για τις δύο πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10. Σε ερώτηση του ΣΚΑΙ διευκρίνισε ότι οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν εντός του τέταρτου τριμήνου του έτους, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει ακριβείς ημερομηνίες και θα συνεχιστούν και με την αλλαγή του χρόνου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνόψισε στην εναρκτήρια ομιλία του τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός και τόνισε ότι η συνετή δημοσιονομική διαχείριση και οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις έχουν αποδώσει καρπούς.

Στη δική του ομιλία ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επίσης αναφέρθηκε στη «σταθερή και συνετή δημοσιονομική πολιτική» που θα συνεχιστεί, προσθέτοντας ότι η Κύπρος «έχει ανακάμψει αλλά δεν εφησυχάζει».

Τις δικές του τοποθετήσεις έκανε στο πλαίσιο συζήτησης ως μέλος του πάνελ και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος επισήμανε αρχικά την ενίσχυση των εμπορικών εξαγωγών.

Στο κομμάτι του τουρισμού αναφέρθηκε στην περαιτέρω αύξηση αφίξεων και εσόδων φέτος, σε επίπεδα ρεκόρ, παρά την ανάκαμψη ανταγωνιστών.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη δραστηριοποίηση διεθνών κολοσσών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε όλες τις νεότερες εξελίξεις, όπως τη συμφωνία με την Αίγυπτο για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου προς υγροποίηση. «Είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου δημιουργίας ενός διαδρόμου φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης αναφερόμενος στη συγκεκριμένη συμφωνία.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο το Brexit απειλεί την κυπριακή οικονομία, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις στον τουρισμό και στο εμπόριο, εκφράζοντας την ελπίδα για ένα «μαλακό» Brexit. Πρόσθεσε πάντως ότι ταυτόχρονα το Brexit παρουσιάζει και ευκαιρίες προσέλκυσης επιχειρήσεων ή δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο.

O Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, Μιχάλης Μιχαήλ απαρίθμησε στη δική του τοποθέτηση τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως εταιρική έδρα διεθνών επιχειρήσεων και τόνισε τη σημασία της επιστροφής της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 6,5 χρόνια.

Πηγή: skai.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή