Ο πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών αυξήθηκε το 2017

Ο πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών αυξήθηκε το 2017

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών και παράλληλη μείωση του χρέους τους, διαπιστώνει η Allianz στην έκθεσή της για το 2017. Το περασμένο έτος αυξήθηκε ο πλούτος των νοικοκυριών παγκοσμίως, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Ο πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών σημείωσε αύξηση 5,8% στη διάρκεια του περασμένου έτους, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα το χρέος των ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε κατά 3,7%. Σήμερα, ο κατά κεφαλήν πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών ανέρχεται πλέον στις 14.000 ευρώ έπειτα από μία δεκαετία ύφεσης, στη διάρκεια της οποίας τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών νοικοκυριών έχασαν το 29% της αξίας τους.

Η εικόνα προκύπτει από την ένατη έκθεση της Allianz για τον παγκόσμιο πλούτο, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα καταλαμβάνει την 28η θέση στον κατάλογο των πλουσιότερων χωρών. Η Allianz αποδίδει την αύξηση του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών στην αξία των χρεογράφων, που το περασμένο έτος σημείωσε άλμα 30%. Διαπιστώνει, ωστόσο, ότι σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση, τα ελληνικά νοικοκυριά δεν αποταμιεύουν. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αποταμίευση αυξήθηκε, όπως τόνισε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Alianz Μάικλ Χάιζε, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τα πρώτα χρόνια μετά την κρίση. Γενικότερα, το 2017 αυξήθηκε ο πλούτος των νοικοκυριών κατά μέσον όρο 7,7%, φθάνοντας στα 168 τρισ. ευρώ, χάρη στην παράλληλη ανάκαμψη της οικονομίας και των αγορών. Μελετώντας, πάντως, τις τάσεις που καταγράφονται κατά το τρέχον έτος, η Allianz προειδοποιεί ότι έρχεται περίοδος χαμηλότερης ανάπτυξης.

Υπογραμμίζει, επίσης, πως οι αποταμιευτές πρέπει να ετοιμάζονται για πιο δύσκολες εποχές, διότι έχει λήξει η περίοδος της άκρως επεκτατικής νομισματικής πολιτικής που προσέφερε συνεχή άνοδο των αγορών. Τα σημάδια είναι ανησυχητικά, σύμφωνα με την Allianz, καθώς ήδη αυξάνονται τα επιτόκια σε πολλές χώρες, ο εμπορικός πόλεμος είναι γεγονός, ενώ ο λαϊκισμός βρίσκεται σε άνοδο. Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων προκαλεί εντάσεις. Ενδιαφέρον στοιχείο στην έκθεση της Allianz αποτελεί η καταγραφή μιας αλλαγής στη συμπεριφορά των νοικοκυριών. Οπως τονίζει, σε αντίθεση με τα πρώτα χρόνια μετά την κρίση, το 2017 τα νοικοκυριά στράφηκαν και πάλι στις μετοχές και στα ομόλογα. Εν μέσω ανόδου των χρηματιστηρίων, μετοχές και ομόλογα προσείλκυσαν στη διάρκεια του 2017 περισσότερα κεφάλαια απ’ όλους τους τίτλους.

Οι επενδύσεις σε μετοχές αυξήθηκαν κατά 12,2%, φθάνοντας στο 42% του συνόλου επενδύσεων και αποταμιεύσεων στα τέλη του έτους. Καθώς, όμως, οι επενδυτές και τα νοικοκυριά επέστρεψαν στα ομόλογα και στις μετοχές, άρχισαν να περιορίζουν την αποταμίευση σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Μόλις το 42% των νέων ροών κεφαλαίων τοποθετήθηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς, όταν το αμέσως προηγούμενο έτος το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε στο 63%. Σε απόλυτους αριθμούς η αποταμίευση μειώθηκε παγκοσμίως κατά 390 δισ. ευρώ, ενώ η αύξηση της αποταμίευσης επιβραδύνθηκε κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες στο 4,3%. «Οι αποταμιευτές αντελήφθησαν τα σημάδια των καιρών», σχολίασε η Κάθριν Μπραντμέιρ, εκ των συντακτών της έκθεσης. Οπως τονίζει η ίδια, σε πολλές βιομηχανικές χώρες ο πληθωρισμός τριπλασιάστηκε το 2017, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη των αποταμιευτών, αλλά και την αξία των καταθέσεών τους.

Το 2017 καταγράφεται, επίσης, μία ακόμα μεταβολή που αφορά τον πλούτο των νοικοκυριών. Οπως τονίζει η Allianz, τα χρόνια μετά την κρίση η αύξηση του πλούτου των νοικοκυριών στις ανεπτυγμένες χώρες ήταν περιορισμένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη στις αναδυόμενες οικονομίες. Το 2017, όμως, ο πλούτος των νοικοκυριών στις βιομηχανικές χώρες αυξήθηκε κατά 6,5%, περισσότερο, δηλαδή, από μία εκατοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Στις αναδυόμενες οικονομίες, αντιθέτως, ο πλούτος των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 12,9%, δηλαδή η αύξηση του πλούτου επιβραδύνθηκε κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ειδικότερα στις ΗΠΑ η αύξηση του πλούτου των νοικοκυριών επιταχύνθηκε στο 8,5% από το 5,8%, ενώ στην Κίνα επιβραδύνθηκε στο 14% από το 18,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή