Από το βράδυ αναμένεται να πλήξει την Ελλάδα ο μεσογειακός κυκλώνας – Η πορεία που θα ακολουθήσει

Από το βράδυ αναμένεται να πλήξει την Ελλάδα ο μεσογειακός κυκλώνας – Η πορεία που θα ακολουθήσει

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aργά το βράδυ της Πέμπτης θα «χτυπήσει» ο μεσογειακός κυκλώνας στο Νότιο Ιόνιο. Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο με κύριο χαρακτηριστικό τον στροβιλισμό των ανέμων, που σχηματίζουν “μάτι” στο κέντρο και έχουν θυελλώδεις ανέμους στην περιφέρειά τους ενώ υπάρχουν και έντονες βροχοπτώσεις. 

Η κίνηση του κυκλώνα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου.

Στη συνέχεια, εκτιμάται ότι θα πλήξει την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και, μέχρι το πρωί της Κυριακής, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.

Το βίντεο απεικονίζει την πορεία του κυκλώνα από την κεντρική Μεσόγειο προς την Ελλάδα και στη συνέχεια το πέρασμά του από τη Ρόδο με κατεύθυνση τη νοτιοδυτική Τουρκία.

 

Από το βράδυ αναμένεται να πλήξει την Ελλάδα ο μεσογειακός κυκλώνας – Η πορεία που θα ακολουθήσει-1
Από το βράδυ αναμένεται να πλήξει την Ελλάδα ο μεσογειακός κυκλώνας – Η πορεία που θα ακολουθήσει-2

Λόγω της χαμηλής προγνωσιμότητας της πορείας του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφών», το meteo-ΕΑΑ θα εκδώσει νεότερες ανακοινώσεις με επικαιροποιημένα στοιχεία.

Οι μεσογειακοί κυκλώνες ονομάζονται συχνά Medicanes, από τις λέξεις Mediterranean και hurricanes και εμφανίζονται 1,5 φορά το έτος. Στην Ελλάδα είναι ακόμα πιο σπάνιοι, αν και φέτος είναι το τρίτο συνεχόμενο έτος που θα εμφανιστεί μετά το 2017 (στο πλαίσιο του φαινομένου «Ζήνων» τον Νοέμβριο πέρυσι) και το 2016 (30-31 Οκτωβρίου 2016). Η προηγούμενη χρονιά που μας επισκέφθηκε κυκλώνας ήταν το 1995

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών» με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Βροχές και καταιγίδες αναμένονται το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής κυρίως στην Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή