Ο Ερντογάν στο Βερολίνο εν μέσω έντασης

Ο Ερντογάν στο Βερολίνο εν μέσω έντασης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιεί από χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της οποίας θα έχει τρεις συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία, η Αγκυρα θα επιθυμούσε ενίσχυση των γερμανικών επενδύσεων στη χώρα, αλλά τα πολιτικά εμπόδια και η κληρονομιά της έντασης παραμένουν.

«Η επίσκεψη δεν είναι σημάδι ομαλοποίησης», δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ερντογάν, χωρίς την παρουσία της καγκελαρίου. «Αλλά θα μπορούσε να είναι μια αρχή. Μετά το τραύμα της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, προσδοκούμε επιστροφή στο κράτος δικαίου».

«Δεν θα ξεχάσουμε τι συνέβη», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, αναφερόμενος σε «απαράδεκτους χαρακτηρισμούς», όπως αυτούς περί «ναζιστικών μεθόδων» που είχε εξαπολύσει ο Ερντογάν εις βάρος της Γερμανίας. Ο Ροτ είπε ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση προκειμένου να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός ότι στην Τουρκία συνεχίζουν να κρατούνται πέντε Γερμανοί για πολιτικούς λόγους. «Η Τουρκία πρέπει να κινηθεί στα βασικά ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, στο δύσκολο θέμα των φυλακίσεων για πολιτικούς λόγους», είπε ο Γερμανός υφυπουργός.

«Η βασική μας προσδοκία από τη Γερμανία είναι να αναγνωρίσει τη FETO (την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν) ως υπεύθυνη για την απόπειρα πραξικοπήματος, όπως έκανε η Βρετανία», έγραψε ο Ερντογάν σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ο σκοπός μας είναι να αυξήσουμε τους εμπορικούς και οικονομικούς μας δεσμούς. Ας ενισχύσουμε τα κοινά συμφέροντα και ας μειώσουμε τα προβλήματά μας». 

Πηγές των δύο πλευρών απάντησαν αρνητικά στο ερώτημα αν ο Ερντογάν σκοπεύει να ζητήσει χρηματοδότηση από τη Γερμανία ή την Ε.Ε. Σημείωσαν ωστόσο ότι μια προσέγγιση θα βοηθούσε τις γερμανικές επενδύσεις στην Τουρκία, οι οποίες πάγωσαν λόγω της πρόσφατης αβεβαιότητας.

Μετά την παραμονή του στο Βερολίνο, ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στην Κολωνία, όπου θα εγκαινιάσει μεγάλο τζαμί. Η επίσκεψη επικρίθηκε από την επικεφαλής του κόμματος της αριστεράς, Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία τάχθηκε «υπέρ του διαλόγου αλλά εναντίον των κόκκινων χαλιών». «Είναι σωστό να κάνουμε διάλογο αλλά είναι εντελώς παράλογο να στρώνουμε το κόκκινο χαλί για κάποιον που οικοδομεί στη χώρα του μια ισλαμιστική δικτατορία», δήλωσε η Βάγκενκνεχτ σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή