Σεξιστική ομιλία εκφώνησε στο CERN Ιταλός επιστήμονας

Σεξιστική ομιλία εκφώνησε στο CERN Ιταλός επιστήμονας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο στο πεδίο των στοιχειωδών σωματιδίων, το εργαστήριο CERN, που εδρεύει στη Γενεύη, απέκτησε παγκόσμια φήμη το 2012, με την ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς. Τέσσερα χρόνια αργότερα, απέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του γυναίκα γενική διευθύντρια, την Ιταλίδα Φαμπιόλα Τζανότι. Χθες, το CERN οργάνωσε σεμινάριο με θέμα την ισότητα των φύλων στο πεδίο των στοιχειωδών σωματιδίων. Μεταξύ των ομιλητών που είχαν προσκληθεί ήταν και ο Αλεσάντρο Στρούμια, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, ο οποίος διεξάγει ανά τακτά διαστήματα ερευνητικό έργο στο CERN.

Η κυρία Τζανότι θα πρέπει να ένιωσε πραγματική κατάπληξη από αυτά που εκστόμισε ο συνάδελφος και ομοεθνής της ενώπιον νέων φυσικών που μόλις ξεκινούσαν την καριέρα τους. Ο καθηγητής Στρούμια υποστήριξε ότι «η φυσική φτιάχτηκε από άνδρες», οι οποίοι «προτιμούν να εργάζονται με πράγματα, ενώ οι γυναίκες προτιμούν να εργάζονται με άλλους ανθρώπους». Προσέθεσε δε ότι το μυαλό των γυναικών μειονεκτεί συγκριτικά με εκείνο των ανδρών ως προς την κατανόηση της φυσικής και μάλιστα ότι «υπάρχει ορατή διαφορά από την παιδική ηλικία, προτού ακόμη διαδραματίσουν τον ρόλο τους οι όποιες κοινωνικές επιδράσεις».

Η κεντρική θέση του Στρούμια ήταν ότι υπάρχουν σεξιστικές διακρίσεις εις βάρος των ανδρών στη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων, καθώς οι γυναίκες «παίρνουν δυσανάλογα μεγάλη χρηματοδότηση» και «προωθούνται σε θέσεις ευθύνης χωρίς να το αξίζουν» για καθαρά ιδεολογικούς λόγους. «Η φυσική δεν είναι σεξιστική εναντίον των γυναικών, όμως η αλήθεια δεν μετράει εν προκειμένω επειδή εμπλέκεται με την πολιτική διαμάχη», υποστήριξε. Το γεγονός ότι ανέπτυξε αυτές τις θέσεις ενώπιον ακροατηρίου που αποτελούνταν κατά κύριο λόγο από γυναίκες φυσικούς, στα πρώτα βήματα της επιστημονικής τους σταδιοδρομίας, έδωσε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στο σκάνδαλο.

Με ανακοίνωσή του, το CERN καταδίκασε την ομιλία του Στρούμια ως «άκρως προσβλητική» και τόνισε ότι στους κόλπους του όλοι οι ερευνητές έχουν ίσες ευκαιρίες «άσχετα από εθνικότητα, θρησκευτική πίστη, φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό». Η διοίκηση του ιδρύματος ανέστειλε κάθε ερευνητική εργασία του Στρούμια στο CERN μέχρι να διεξαχθεί πειθαρχική έρευνα. Παράλληλα, κατέβασε από την ιστοσελίδα το υλικό από την επίμαχη διάλεξη.

Παρά τον σάλο που προκάλεσε η διάλεξή του, ο Ιταλός καθηγητής δεν φάνηκε να κάμπτεται. Υποστήριξε ότι δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να παρουσιάσει «γεγονότα». Αν και παραδέχθηκε ότι ορισμένα από τα συμπεράσματά του «μπορεί να μην είναι εντελώς σωστά», επέμεινε ότι «η αντίθετη υπόθεση, ότι δηλαδή το μυαλό του άνδρα και της γυναίκας μπορούν να θεωρηθούν πανομοιότυπα, είναι εσφαλμένη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή