Ο ΔΗΚΤΗΣ (02/10/18)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σερβικό ενδιαφέρον για θυγατρική του ΟΤΕ

Aπό «θήραμα» ο σερβικός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός (Telekom Srbija) έγινε «θηρευτής». Η εταιρεία που στο παρελθόν αποτελούσε επένδυση του ΟΤΕ, τώρα έχει βγει προς άγραν επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα της θυγατρικής του ελληνικού οργανισμού στην Αλβανία. Σύμφωνα με αλβανικά μέσα, ο ΟΤΕ βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης της θυγατρικής του στην Αλβανία, την οποία απέκτησε το 2000. Η εταιρεία Telekom Albania είναι ο υπ’ αριθμόν 2 παίκτης στην αγορά κινητής τηλεφωνίας πίσω από τη Vodafone. Στους ενδιαφερόμενους, εκτός από την Telekom Srbija, συγκαταλέγονται και δύο βουλγαρικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, η Vivacom και η Telecom Bulgaria. H Τelekom Albania (πρώην AMC) στο παρελθόν ήταν μία από τις πιο επικερδείς δραστηριότητες του ομίλου ΟΤΕ στα Βαλκάνια. Ωστόσο, καθώς η ρύθμιση άσκησε πιέσεις στις χρεώσεις, τα κέρδη υποχώρησαν σημαντικά, ενώ παράλληλα η εταιρεία έχασε και την πρώτη θέση που κατείχε στην τοπική αγορά.

Η κρίση επηρέασε την κατανάλωση καφέ

Κάτι η κρίση, κάτι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που αύξησε την τιμή και το λαθρεμπόριο καφέ φαίνεται ότι επηρέασαν σημαντικά την κατανάλωση και τις εισαγωγές καφέ. Χθες, Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, η Eurostat δημοσιοποίησε στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις εισαγωγές καφέ στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Από αυτά προκύπτει ότι η Ελλάδα το 2017 εισήγαγε 15.812 τόνους καφέ, ποσότητα πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το 2008, όταν οι εισαγωγές ανήλθαν σε 25.899 τόνους. Το 2016 εμφανίζονται εισαγωγές 44.854 τόνων καφέ, προφανώς διότι, ενόψει της επιβολής φόρου από το 2017, οι εταιρείες «στόκαραν» καφέ.

Ζωηρό το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα

Το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων για την ελληνική αγορά επιβεβαιώνεται πλέον και στην πράξη, καθώς άλλο ένα μεγάλο γραφείο, που είχε μείνει «ακέφαλο» τους τελευταίους μήνες, επανακάμπτει στην Ελλάδα. Ο λόγος για τη NAI Global, η οποία θα λειτουργεί πλέον στην Ελλάδα ως NAI RealAct, με τη συνδρομή της ομώνυμης εταιρείας και υπό τους κ.κ. Αννα Νάζου και Παναγιώτη Μπουκουβάλα. H NAI λειτουργούσε ως ΝΑΙ Hellas υπό τον κ. Θωμά Ζιώγα. Ωστόσο, το συγκεκριμένο γραφείο εξαγοράστηκε από τη βρετανική Pepper.

Στον Φλαμπουράρη η εποπτεία των τραπεζών

Στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη ανέθεσε την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος ο πρωθυπουργός, με απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την περασμένη Παρασκευή. Την αρμοδιότητα αυτή είχε μέχρι τώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. Προφανώς, ο πρωθυπουργός, αντί του αρμόδιου υπουργού και ενός γνώστη του χώρου, όπως ήταν ο κ. Δραγασάκης, επέλεξε έναν πιο στενό συνεργάτη του να εποπτεύει τις τράπεζες. Τον θεωρεί ικανότερο; Ηταν πολλά τα καθήκοντα του κ. Δραγασάκη και θέλησε να τον ξεκουράσει; Θα είναι πιο παρεμβατικό το Μαξίμου στη λειτουργία των τραπεζών; Κοντός ψαλμός…

Ραντεβού στην Αθήνα στη σκιά της Folli Follie

Με τη συμμετοχή διαχειριστών από 98 χρηματιστήρια του κόσμου, μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων, που φιλοξενεί σχεδόν 45.000 εισηγμένες εταιρείες με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 82,5 τρισ. δολάρια, πραγματοποιείται από σήμερα έως και τις 4 Οκτωβρίου και για πρώτη φορά στην Ελλάδα η 58η γενική συνέλευση και ετήσια συνάντηση των μελών της. Οι προβολείς των παγκόσμιων αγορών στρέφονται, λοιπόν, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο και υποδέχεται τη WFE σε μια σημαντική συγκυρία για την ελληνική αγορά, λίγες εβδομάδες μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά και μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Folli Follie. Αλλωστε, ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ και πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου επισήμανε χθες, στη συνέντευξη Τύπου, ενόψει της έναρξης της γενικής συνέλευσης, ότι «η υπόθεση της Folli Follie απέδειξε την αποτυχία πολλών πλευρών και έχει εμπνεύσει έντονο προβληματισμό στην ΕΧΑΕ. Αποδεικνύει ότι η εμπιστοσύνη στα οικονομικά στοιχεία μιας εισηγμένης εταιρείας αποτελεί σημαντική υπόθεση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή