Η οφειλή δύο λεπτών και η επιστροφή φόρου

Η οφειλή δύο λεπτών και η επιστροφή φόρου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δ.Θ. δεν θυμάται ποτέ τον εαυτό του να περιμένει ρέστα από νόμισμα των 5 λεπτών. Ομως αυτή τη φορά άφησε το κέρμα, κοίταξε την ταμία και περίμενε υπομονετικά τα ρέστα του. Εκείνη του έδωσε τα τρία ολόκληρα λεπτά που δικαιούνταν και τον αποχαιρέτησε. «Γεια σας». «Αντίο».

Ηταν μέσα Αυγούστου όταν ο Δ.Θ. (τα στοιχεία του είναι στη διάθεσή μας) βρέθηκε στην εφορία για υπόθεση της μητέρας του. Η επιστροφή που δικαιούται δεν είχε μπει την προκαθορισμένη ημερομηνία και στα ΜΜΕ είχε δει ανακοίνωση που έλεγε ότι όσοι δεν είδαν στους λογαριασμούς τους το ποσό θα πρέπει να μεταβούν στο τμήμα εσόδων και να ενημερωθούν για τυχόν οφειλή που είχαν και δεν γνώριζαν. Το πρόβλημα ήταν ότι αφενός η μητέρα του δεν είχε τη δυνατότητα να μεταβεί οπουδήποτε, καθότι ηλικιωμένη και με 80% αναπηρία ως νεφροπαθής τελικού σταδίου και αιμοκαθαρούμενη, και επιπλέον ότι με τις οφειλές της ήταν πάντα συνεπής. Τι είδους οφειλή να ήταν αυτή;

Σε συνεννόηση με τη μητέρα του, αφήνουν λίγες ημέρες να περάσουν μήπως τυχόν έβλεπαν τα χρήματα στον λογαριασμό. Ισως ήταν κάποια καθυστέρηση λόγω του καλοκαιριού. Ομως ποτέ δεν μπήκαν, οπότε ο Δ.Θ. παίρνει το εκκαθαριστικό και πηγαίνει στο αρμόδιο τμήμα της εφορίας στην οποία ανήκει. «Δεν έχει μπει η επιστροφή», λέει στην υπάλληλο στο γκισέ. Εκείνη κοιτάει τα χαρτιά, κοιτάει το κομπιούτερ, μετά κοιτάει τον πολίτη και λέει ότι δεν έχει λογιστεί γιατί υπάρχει υπόλοιπο οφειλής. «Τι υπόλοιπο;», ξαναρωτάει εκείνος. Η υπάλληλος ξαναελέγχει το κομπιούτερ της και του λέει: «Δύο λεπτά». «Δύο λεπτά;», ρωτάει εμβρόντητος. «Μάλιστα». Οταν αναρωτήθηκε γιατί δεν μπορούσε να γίνει αυτόματα συμψηφισμός με το ποσό της επιστροφής, δεδομένου ότι πρόκειται για δύο λεπτά, η γυναίκα του είπε ότι δυστυχώς δεν γίνεται, πρέπει να έρθει ο ενδιαφερόμενος επιτόπου. Οταν ρώτησε τι θα είχε συμβεί εάν η μητέρα του δεν είχε εκείνον να τρέχει γι’ αυτή, του απάντησε ότι έχει δίκιο αλλά έτσι είναι το σύστημα.

Με το χαρτί της οφειλής ανέβηκε στον 5ο στο ταμείο. Η ταμίας κοιτάει το χαρτί, βλέπει το ποσό, γελάει και του λέει «φύγετε». «Οχι» της λέει εκείνος, «θα σας δώσω τα πέντε λεπτά και θα μου δώσετε ρέστα». Τα χρήματα πιστώθηκαν στον λογαριασμό την επόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή