ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο ύποπτος στην υπόθεση Σκριπάλ βοήθησε στη διαφυγή του Γιανουκόβιτς στη Ρωσία

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι ο ένας από τους δύο υπόπτους στην υπόθεση δηλητηρίασης των Σκριπάλ, που εργάζεται για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, είχε ταυτοποιηθεί στη Ουκρανία ως ο άνθρωπος που βοήθησε τον πρώην φιλορώσο πρόεδρο της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να διαφύγει στη Ρωσία το 2014.

Δεν έγινε σαφές εάν ο υπουργός Αρσέν Αβακόφ επικαλέσθηκε πληροφορίες των ουκρανικών υπηρεσιών Πληροφοριών ή δημοσιογραφικές πληροφορίες. Εξέδωσε ανακοίνωση έπειτα από τη συνάντησή του με Βρετανό υπουργό.

Ο εκπρόσωπός του αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω σχόλιο για τη υπόθεση. Δικηγόρος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος διέφυγε από την Ουκρανία στην Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2014 κατά την διάρκεια κύματος διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, είχε προηγουμένως αρνηθεί ότι ο ύποπτος στην υπόθεση Σκριπάλ είχε βοηθήσει τον Γιανουκόβιτς.

«Ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβακόφ δήλωσε ότι ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην επίθεση στο Σάλσμπερι, ένας αξιωματικός της GRU της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναγνωρίσθηκε στην Ουκρανία ως πρόσωπο που ενεπλάκη στην απομάκρυνση του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς από την Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργού.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι δύο άνθρωποι που θεωρούνται ύποπτοι από τις βρετανικές αρχές ως δράστες της επίθεσης κατά των Σκριπάλ δεν ήταν παρά αθώοι «τουρίστες» που επισκέφθηκαν το Σάλσμπερι κατά την διάρκεια της διήμερης παραμονής του στην Βρετανία. Το Λονδίνο απαντά ότι η εξήγηση για την παρουσία των δύο υπόπτων στο Σάλσμπερι είναι τόσο εξωφρενική που αποδεικνύει την εμπλοκή της Ρωσίας στην υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην διπλού Ρώσου πράκτορα και της κόρης του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ