Ο ΔΗΚΤΗΣ (03/10/18)

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε η πώληση ΕΕΣΣΤΥ σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Αλλη μια αποκρατικοποίηση οδεύει προς ολοκλήρωση. Το Ελεγκτικό Συνέδριο χθες απέστειλε έγγραφο στο ΤΑΙΠΕΔ, αναφέροντας ότι ενέκρινε τη σύμβαση πώλησης του 100% των μετοχών της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ). Πωλητής είναι το ΤΑΙΠΕΔ και αγοραστής η ιταλικών συμφερόντων ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το συμφωνηθέν τίμημα ανέρχεται σε 22 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής, όμως, τοποθετείται στα τέλη του 2018, διότι εκκρεμεί η προαίρεση των αρχών ανταγωνισμού. Η έγκριση, ωστόσο, δεν αναμένεται να καθυστερήσει από την Εθνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς η συγκέντρωση επιχειρήσεων που συντελείται με τη σχετική συμφωνία θεωρείται ιδιαίτερα μικρή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αξιοποιήσει την ΕΕΣΣΤΥ ως τεχνική βάση συντήρησης του τροχαίου υλικού που αξιοποιεί στα μεταφορικά δρομολόγιά της.

Μειώνει αρνητικές θέσεις σε τράπεζες βρετανικό fund

To Oceanwood Capital Management αλλάζει στάση απέναντι στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, μετά και την υποβολή των νέων σχεδίων μείωσης των κόκκινων δανείων, προχωρώντας σε μείωση των καθαρών αρνητικών του θέσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το βρετανικό fund μείωσε τις θέσεις του στην Alpha Bank και στην Εθνική, ενώ μηδένισε αυτές που διατηρούσε στην Eurobank και έφταναν το 0,49% των μετοχών της στις 25 Σεπτεμβρίου. Οι αρνητικές του θέσεις στις Alpha Bank και Εθνική διαμορφώνονται πλέον στο 0,94% και το 0,79% των μετοχών τους, αντίστοιχα, από 1% και 0,80% πριν.

Καθυστέρηση πληρωμών έχουν υποστεί 4 στους 10

Σχεδόν 4 στους 10 εργαζομένους έχουν υποστεί καθυστέρηση στην πληρωμή των μισθών τους για τουλάχιστον ένα μήνα, 6 στους 10 έχουν υποστεί ή ανησυχούν για μείωση αποδοχών και 5 στους 10 νιώθουν ανασφάλεια για τη θέση τους. Αυτά αποτυπώνονται, μεταξύ άλλων, στην έρευνα της ALCO για τη ΓΣΕΕ. Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι 6 στους 10 εργαζομένους αξιολογούν θετικά τον ρόλο των συνδικάτων για τη βελτίωση των όρων δουλειάς και την ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ακόμη περιμένουν το Δημόσιο…

Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος χρωστάει στους προμηθευτές του το ποσό των 2,7 δισ. ευρώ, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν υπάρχει σαφής αναφορά για πλήρη εξόφλησή τους έως τα τέλη του 2018 (όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση απέναντι στους θεσμούς). Υπάρχει μόνον η εκτίμηση ότι οι φορείς πρέπει να μειώσουν περαιτέρω τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έως τα τέλη του 2018, μετά και το 1 δισ. ευρώ που τους μεταφέρθηκε τον Αύγουστο.

Το εντυπωσιακό, πάντως, είναι ότι η κυβέρνηση πήρε από τους δανειστές 6,6 δισ. ευρώ και ακόμα συνεχίζει να χρωστάει.

Η απάντηση της ΔΕΗ για τον ισολογισμό

Για ανύπαρκτα ζητήματα και άστοχες οικονομικές αναλύσεις κάνει λόγο η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της σχετικά με τα δημοσιεύματα και την κριτική της αντιπολίτευσης για τα αναθεωρημένα αποτελέσματα του 2017. Η αναμόρφωση των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, αφορούσε: α) Την αναγνώριση αναβαλλόμενου φόρου ενεργητικού επί της υποχρέωσης για το μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας των συνταξιούχων. β) Την εφαρμογή ενδεδειγμένης μεθόδου εκτίμησης για τον υπολογισμό του ποσού της διατεθείσας και μη τιμολογηθείσας ενέργειας. Η επίπτωση της αναμόρφωσης στα οικονομικά αποτελέσματα μετά φόρων του α΄ εξαμήνου του 2017 ήταν η μείωσή τους κατά 27,6 εκατ. ευρώ χωρίς καμία ταμειακή διάσταση. Διευκρινίζει ότι η παρουσίαση για λόγους συγκρισιμότητας αφορούσε μέρος των αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου του 2017, συγκεκριμένα αυτά των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων, χωρίς τις επιπτώσεις από διακοπτόμενες δραστηριότητες, όπως η επίπτωση από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, συνολικού ύψους 198,6 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή