Τα «αγαπημένα» του Master of Wine

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιάννης Καρακάσης MW σχεδιάζει τον χάρτη των οινοτουριστικών εξορμήσεών του στην Ευρώπη.

Aν έπρεπε να ξεχωρίσω τις κορυφαίες οινοτουριστικές εμπειρίες μου στην Ευρώπη, θα έβαζα πάνω από 100 στη λίστα, καθότι οι οινικές εξερευνήσεις δεν τελειώνουν ποτέ. Ως ξεκίνημα όμως θεωρώ ότι η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Πορτογαλία συνθέτουν ένα πολύ ελκυστικό πλαίσιο για όποιον ενδιαφέρεται να εξερευνήσει οργανωμένα το οινικό τοπίο της Γηραιάς Ηπείρου.

ΓΑΛΛΙΑ

Bordeaux – Saint-Émilion

Το Bordeaux αποτελεί από μόνο του κορυφαία οινική εμπειρία. Είναι όμως και τεράστιο σε έκταση, με πολλές επιμέρους περιοχές, γεγονός που δυσκολεύει τον σχεδιασμό του ταξιδιού. Αν είχα να διαλέξω μόνο μία, θα επέλεγα τη λεγόμενη δεξιά όχθη και το μαγικό χωριουδάκι Saint-Émilion (44 χλμ. από την πόλη του Bordeaux), που πήρε το όνομά του από έναν καλόγερο που έζησε στην περιοχή τον 8ο αιώνα. O ιδιαίτερα ατμοσφαιρικός οικισμός συγκαταλέγεται στη λίστα μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Η γαστρονομία αποτελεί μέρος της καθημερινότητας στο Saint-Émilion και οι μυρωδιές είναι ακαταμάχητες. Περιδιαβείτε το χωριό, εξερευνήστε τα σοκάκια του, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να το αφουγκραστεί. Στη συνέχεια, προετοιμαστείτε για κλασική γαλλική κουζίνα με έμφαση στο foie gras και διαλέξτε την εκδρομή σας στα châteaux μέσα από τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Τα κρασιά του Saint-Émilion, ειδικά το αρωματικό Cabernet Franc, είναι από τα κορυφαία παγκοσμίως, με τα οινοποιεία Angelus (angelus.com), Figeac (chateau-figeac.com) και Cheval Blanc (chevalblanc.com) να θεωρούνται σημεία αναφοράς.

Τα «αγαπημένα» του Master of Wine-1

Τρύγος στο οινοποιείο Angelus, στο Saint-Émilion.

ITAΛΙΑ

Montalcino – Τοσκάνη

Η ομορφιά της Ιταλίας είναι γνωστή και η Τοσκάνη πολυτραγουδισμένη. H Φλωρεντία και η Σιένα είναι μοναδικοί προορισμοί με πληθώρα οινοποιείων. Μόνο στο Chianti υπάρχουν περίπου 1.600 παραγωγοί. Η περιοχή όμως στην οποία θα ήθελα να εστιάσω είναι το Montalcino, στο νοτιότερο κομμάτι της Τοσκάνης, την ιταλική εκδοχή του Saint-Émilion: ιστορία που χάνεται σε βάθος αιώνων, θαυμαστή αρχιτεκτονική, άφθονο κρασί και δύσκολο parking. Όλα αυτά πηγαίνουν μαζί.

Το Il Giglio (gigliohotel.com) είναι μια εξαιρετική πρόταση διαμονής, με το φανταστικό παράθυρο της κεντρικής σάλας να παραπέμπει σε πίνακα ζωγραφικής. Τα οινοποιεία Castelgiocondo (en.frescobaldi.com), Gianni Brunelli (lechiusedisotto.it), Podere Le Ripi (podereleripi.it), Salvioni (salvioniarredamenti.it) και Cupano (cupano.it) –το τελευταίο κυρίως για τους αμπελώνες και για την κουβέντα με τη «μορφή» Lionel Cousin, που έφτασε στην περιοχή σε μια εποχή που δεν υπήρχε ούτε ηλεκτρικό ούτε νερό– είναι στις τοπ επιλογές μου, μαζί με το οινοποιείο Val di Suga (valdisuga.it) με την απίθανη θέα στον λόφο Montosoli.

ΓΑΛΛΙΑ

Καμπανία

Η Καμπανία οριοθετεί το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον των αφρωδών κρασιών ποιότητας. Υπάρχουν πέντε δρόμοι του κρασιού, με πιο σημαντικούς το Epernay, πέριξ του οποίου βρίσκονται οι Grand Cru αμπελώνες Avize, Mesnil, Cramant (Chardonnay), η κοιλάδα της Reims (Ρενς) με τους φημισμένους αμπελότοπους του Ambonnay, Bouzy και Verzy (Pinot Noir) και η κοιλάδα του Μάρνη. Στρατηγική επιλογή διαμονής συνιστά το Epernay, από όπου σε απόσταση 20 λεπτών περίπου υπάρχει πρόσβαση στους περισσότερους οίκους και παραγωγούς Σαμπάνιας. Επιβεβλημένη είναι η επίσκεψη στο Αββαείο του Hautvillers, όπου γεννήθηκε ο θρύλος της Σαμπάνιας χάρη στον Βενεδικτίνο μοναχό Dom Perignon, όμως υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα ονόματα όπως οι Jacquesson (champagnejacquesson.com), Charles Heidsieck (charlesheidsieck.com), Eric Rodez (champagne-rodez.fr), Benoit Tarlant (tarlant.com) και Leclapart (domaineselect.com).

Στην Καμπανία, η ιστορία, το κρασί και το φαγητό –ris de veau, δηλαδή γλυκάδια, και το εξαίσιο αλλαντικό andouillette– υφαίνουν έναν άκρως γοητευτικό ιστό. Προτείνω να προσπαθήσετε να τα συνδυάσετε και τα τρία, χωρίς να παραλείψετε μια επίσκεψη στην πόλη της Reims (Ρεν) και στον επιβλητικό καθεδρικό ναό της, όπου η Ζαν ντ’Αρκ, μετά τη νίκη της εναντίον των Άγγλων, προέβλεψε ότι ο Κάρολος Ζ΄ θα στεφόταν βασιλιάς. Παρευρέθηκε μάλιστα και η ίδια στην τελετή της στέψης το 1429.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Κοιλάδα του Μοζέλα

Λίγοι προορισμοί στον κόσμο διαθέτουν την ομορφιά των αμπελώνων του ποταμού Μοζέλα, η οποία κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. Οι αμπελώνες ακολουθούν τις στροφές του ποταμού όπως αυτός διασχίζει την κοιλάδα και είναι τόσο απότομοι σε κλίση, που χρησιμοποιούνται μέχρι και τελεφερίκ για τις καλλιεργητικές εργασίες. Σε μία μου επίσκεψη με το ζόρι κατάφερα να περπατήσω πάνω από τις δύο πρώτες σειρές. Ο βασιλιάς της περιοχής είναι η ποικιλία Riesling, που μοιράζεται αρκετά χαρακτηριστικά με το δικό μας Ασύρτικο, ειδικά την κοφτερή σαν λεπίδα οξύτητα και την αίσθηση της ορυκτότητας. Χαθείτε στη γοητεία των ιστορικών πόλεων Trier με τις ρωμαϊκές καταβολές και Koblenz και εξερευνήστε όσα περισσότερα γραφικά χωριουδάκια μπορείτε. Van Volxem (vanvolxem.com), Clemens Busch (clemens-busch.de), Markus Molitor (markusmolitor.com) και JJ Prüm (jjpruem.com) είναι μερικά από τα σημαντικότερα οινοποιεία της περιοχής που αξίζει να επισκεφθείτε.

OΥΓΓΑΡΙΑ

Tokaj

Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ουγγαρίας. Διάφοροι θρύλοι συνοδεύουν συχνά την ιστορία των σπουδαίων κρασιών (fine wines) και για το Tokaji ο πιο γνωστός είναι το «Vinum Regum, Rex Vinorum» (Κρασί των Βασιλέων, Βασιλιάς των Κρασιών) που αναφώνησε ο Λουδοβίκος ΙΕ΄ όταν το πρωτοδοκίμασε.

Το χωριουδάκι όμως από όπου όλα ξεκίνησαν λέγεται Tokaj και απέχει περίπου δύο ώρες από τη Βουδαπέστη. Η πρόσβαση είναι εύκολη και η περιοχή ιδανική και για οικογενειακές εκδρομές. Περπατήστε στα αμπέλια και επισκεφθείτε τα οινοποιεία Royal Tokaji (royal-tokaji.com), Oremus (tokaji.com) και Diznoko (disznoko.hu). Περάστε επίσης από τον «πατριάρχη» της περιοχής Istvan Szepsy (szepsy.hu), που παράγει μερικά από τα πιο συγκλονιστικά γλυκά, αλλά και ξηρά, κρασιά στον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο άλλοι συναρπαστικοί προορισμοί που συνδέονται με ξεχωριστά κρασιά είναι η κοιλάδα του Douro στην Πορτογαλία, όπου παράγεται το φημισμένο ενισχυμένο γλυκό κρασί με την ονομασία Port, αλλά και η περιοχή της Valpolicella στο Βένετο της Ιταλίας, κοντά στη Βερόνα, όπου παραγωγοί όπως οι Quintarelli, Dal Forno (eng.dalfornoromano.it), Masi (www.masi.it) και Secondo Marco (secondomarco.it) δημιουργούν κρασιά «περισυλλογής», όπως τα φημισμένα Amarone.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή