ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το 1/3 των ψηφοφόρων αγνοεί το όνομα του υποψηφίου του κόμματος του για το Κογκρέσο

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με λιγότερες από πέντε εβδομάδες να απομένουν μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές που θα καθορίσουν τη σύνθεση του Κογκρέσου για τα επόμενα δύο χρόνια, περίπου ένας στους τρεις εγγεγραμμένους ψηφοφόρους δεν γνωρίζει το όνομα του υποψηφίου που προτείνει το κόμμα του, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και του ινστιτούτου Ipsos.

Η γνώση του ονόματος των υποψηφίων είναι κρίσιμος παράγοντας για αυτές τις εκλογές, με τους περισσότερους υποψηφίους να δαπανούν εκατομμύρια δολάρια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις. Ωστόσο, φέτος πολλοί ψηφοφόροι είναι πολύ πιθανό να επιλέξουν στρατόπεδο με βάση ένα και μόνο όνομα, το οποίο πάντως δεν θα εμφανίζεται πουθενά στα ψηφοδέλτια: εκείνο του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Με τη σημερινή πόλωση, οι ψηφοφόροι επιλέγουν με βάση το κόμμα και όχι με βάση τους τοπικούς υποψηφίους», σχολίασε ο Ρόμπερτ Έρικσον, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 34% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων και το 32,5% των Δημοκρατικών δεν γνωρίζουν τα ονόματα των υποψηφίων για το Κογκρέσο στις περιφέρειές τους. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 2.597 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στο διάστημα 24-30 Σεπτεμβρίου και έχει περιθώριο λάθους συν/πλην 3%.

«Οι άνθρωποι δεν ψηφίζουν τόσο υπέρ του δικού τους κόμματος όσο εναντίον του άλλου. Πραγματικά, αυτήν την εποχή, δεν έχουν σημασία τα ονόματα», ανέφερε ένας άλλος καθηγητής πολιτικών επιστημών, ο Μαρκ Χεδέρινγκτον, από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Πέρα από τα κόμματα και τα ονόματα, το φύλο μπορεί να διαδραματίσει επίσης καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις των ψηφοφόρων, είπε ο Μάικλ Κόρνφιλντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον. Σ' αυτό έχουν συμβάλει το κίνημα #MeToo και οι διαμαρτυρίες εναντίον του Μπρετ Κάβανο, του δικαστή που έχει προτείνει ο πρόεδρος Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο. «Σ' αυτές τις περιπτώσεις, δεν εξαρτάται απλώς από το όνομα. Οι σχέσεις των φύλων μπορεί να αναδειχθούν σε κορυφαίο ζήτημα», πρόσθεσε ο Κόρνφιλντ.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ