Ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές με ώθηση από την Ιταλία

Ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές με ώθηση από την Ιταλία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έδειξαν σημάδια υποχώρησης από τα επίπεδα-ρεκόρ των τελευταίων τεσσεράμισι ετών.

Το δολάριο ενισχύθηκε ως προς το ευρώ. Στην αμερικανική αγορά, λίγο πριν από το κλείσιμο οι δείκτες S&P και Dow Jones κινούνταν επίσης ανοδικά, τείνοντας προς νέα επίπεδα-ρεκόρ.

Σε αυτή την κατεύθυνση βοήθησε το γεγονός ότι τα στοιχεία για την απόδοση του κλάδου παροχής υπηρεσιών και εκείνα για τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα θετικά – τον Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν 230.000 θέσεις εργασίας στη χώρα, οι οποίες ήταν και οι περισσότερες από τον Φεβρουάριο φέτος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, άφησε να εννοηθεί ότι δεν επείγεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, ενόσω ο πληθωρισμός τελεί υπό έλεγχο.

Ο δείκτης του δολαρίου έναντι ενός «καλαθιού» ισχυρών νομισμάτων σημείωσε άνοδο 0,06%. Το ευρώ υποχώρησε 0,07% προς το δολάριο στo 1,1538 δολάρια λόγω του ότι οι ανησυχίες για τον προϋπολογισμό και το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ιταλίας δεν έχουν εκλείψει.

Το ευρώ είχε αποδυναμωθεί σε επίπεδα ναδίρ έξι εβδομάδων την Τρίτη, εξαιτίας δηλώσεων Ιταλού βουλευτή ότι η χώρα του ίσως τα καταφέρει καλύτερα εκτός Ευρωζώνης.

Η αβεβαιότητα για τα τεκταινόμενα στην Ιταλία και τις εξελίξεις στην εμπορική διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επηρεάζουν το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Χθες, πάντως, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εξασθένησαν μετά δημοσιεύματα, που έφεραν την κυβέρνηση να συζητεί μείωση του στόχου του ελλείμματος την περίοδο 2020 – 2021. Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν και οι μετοχές στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, εξαλείφοντας τις σημαντικές απώλειες της Τρίτης.

Ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε με κέρδη 0,84%, η Φρανκφούρτη ήταν κλειστή, ο FTSE 100 στο Λονδίνο είχε άνοδο 0,48%, ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 0,43%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ ενισχύθηκε 0,60%. Τέλος, στην αγορά εμπορευμάτων το πετρέλαιο αρχικά εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα τετραετίας, αλλά κατόπιν εξασθένησε, μετά τις δηλώσεις της Σ. Αραβίας ότι θα αυξήσει την παραγωγή της. Το αργό Νέας Υόρκης ενισχύθηκε 0,17% στα 75,36 δολάρια το βαρέλι και 0,47% το Brent στο Λονδίνο στα 85,20 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή